Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл

Снимка: БГНЕС

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл. 
Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за електоралните нагласи. 
От ЦИК нееднократно призоваха медиите да не нарушават закона и забраните за агитация и разпространяване на социологически данни  в днешния ден. Говорителият на ЦИК Росица Матева припомни:
"Категорично е забранено, за да не се влияе на избирателите. Преценено е, че това е ден, в който избирателите трябва да бъдат свободни от всякаква такава информация". 
Социалните мрежи не попадат в обхвата на тези забрани.
Хиляди членове на секционни комисии както в страната, така и в чужбина днес са ангажирани с подготовката на вота. 
"В предизборния ден те получават всички книжа и материали, включително машините за гласуване в секциите, в които ще има машиния устройстата за видеонаблюдение, където ще има видеонаблюдение, подреждат изборното помещение така, както е записано в митологическите указания. След това се запечатва изборното помещение - стаята, в която ще бъде секционната избирателна комисия - и се предава под охраната на МВР".
За секциите с видеонаблюдение днес ще се извърши кратък тест на устройствата, които трябва да се свържат с платформата за излъчване. Ако има някаква причина, поради която тези устройства не работят, в съботния ден ще бъдат заменени. В изборния ден, ако по някаква причина някое от устройствата не работи, няма да бъде заменяно".
Замяна на машини за гласуване не е разрешена. Устройствата се инсталират от техници на "Сиела норма" и също се тестват днес. Допустима е само замяна на захранващи кабели. Транспортните схеми за доставяне на устройствата са съгласувани предварително с районните комисии, за да пристигнат те навреме до секциите.
Гласуването в чужбина ще започне още тази вечер - в 21 часа българско време . Първи ще отворят двете секции в Нова Зеландия - в Крайстчърч и Окланд, а след тях и шестте секции в Австралия. 
Изборният ден зад граница също ще започва в 7 сутринта, местно време.
Утрешните парламентарни избори са важни за турците с български паспорти в южната ни съседка. Там са разкрити най-много изборни секции зад граница - 162. 
Сънародниците ни в Турция искат икономическа стабилност и политиците в България да успеят да съставят редовно правителство,

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56

Откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо

Паметник, символ на мира, откриха край чепеларското село Забърдо в Деня на Европа, който честваме днес.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М,И,Р. С тях е завършен проектът, който носи послание за мир в целия свят., каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято идея се реализира проекта..

публикувано на 09.05.24 в 17:51
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души...

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Европа ще продължава да бъде вдъхновяващ проект

Европа ще продължава да бъде един вдъхновяващ проект и вярвам, че има европейски политици, които ще ни обединяват и вдъхновяват. С тази прогноза започна коментара си пред БНР в Деня на Европа проф. Анна Кръстева, преподавател в Нов български университет. "Има политики, които ни разделят и ожесточават, но има и политики, които ни обединяват и ни..

публикувано на 09.05.24 в 17:21

Как войната в Украйна повлия на отношението към 9-и май в Латвия?

Дълги години руската общност в Латвия празнуваше 9-и май пред Паметника на съветските войници в столицата Рига. За последен път Денят на победата беше отбелязан там през 2022 г.. Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. През май 2022 г. градският парламент на Рига гласува за премахването на паметника. През август той беше..

публикувано на 09.05.24 в 17:05
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02