Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл и в Черна гора

Мило Джуканович (вляво) и Яков Милатович
Снимка: Facebook /Milo Đukanović, Jakov Milatović

Ден за размисъл и в Черна гора, там се подготвят за втория тур на президентските избори, който е утре. 
Анализатори определят вота като един от най-непредсказуемите през последните десетилетия.   
Според експертите кандидатът, който спечели, ще увеличи значително шансовете за успех на своята партия на парламентарните избори на 11 юни. Един срещу друг утре се изправят настоящият президент и кандидат на Демократичната партия на социалистите Мило Джуканович и кандидатът на движението "Европа сега" и бивш икономически министър Яков Милатович. 

Те и още петима кандидати взеха участие в първия тур, но нито един не успя да премине прага от 50% подкрепа. Джоканович получи малко нао 35% Милатович - близо 29 на 100 от гласовете. Избирателната активност беше 64%. 

В Черна гора президентският пост има предимно представителни функции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58