Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е стикерът, показващ трайно ниските цени на храните в магазините

Снимка: Министерство на икономиката

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката.

Електронната платформа предоставя информация - от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до  крайната цена, която заплащат хората в магазина.

Две търговски вериги до момента са подали информация към сайта и са получили стикера в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви икономическият министър Никола Стоянов. Той обясни, че стикерът се поставя по желание от търговците за улеснение на потребителите.

До момента две търговски вериги са подали данни към сайта и са получили стикери в 3 варианта, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Вече са готови и стикерите и са предоставени на веригите. Те са само в различни формати - кръгъл, квадратен и правоъгълен, иначе с едно и също съдържание, така че гражданите да могат да се ориентират за коя цена става дума в магазина, която е обявена и на сайта.

Фактически веригите, които за момента са само две вериги, за цените, които те са подали на сайта, вече те са получили стикери, така че ще могат да бъдат означени в магазинните мрежи."

Стоянов обясни, че ако в сайта има съществена разлика между цените на едро и на дребно, например при млякото, то контролът по веригата трябва да се затегне.

"Това значи, че в случая, от една страна за институциите, значи, че контролът трябва да бъде насочен повече в тази част от веригата, която е от цените на едро нагоре, тоест към цените на дребно, а за хората е ясен показателят да очакват, че и цените на дребно ще спаднат, тъй като явно става по-бавно, явно има задържане по веригата и някой се опитва да реализира по-сериозни печалби въпреки спада и при суровината на млякото между другото за последния месец. Така че явно се показват откъде идват изкривяванията в крайна сметка."

Относно подготвения закон за надценките на храните, икономическият министър каза, че той ще важи само за големите вериги, и то за определено време.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от кръвната проба на полицейския инспектор Иван Атанасов показват концентрация на алкохол от 2,31 на..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на премиера Андрей Пленкович получава 58 места в 151-местния парламент, според екзитпол допитването...

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради..

публикувано на 17.04.24 в 21:40

Кола се преобърна на път Е-79 край Монтана

Лека кола се преобърна по таван на международен път Е-79 край Монтана. Инцидентът е станал след 18 часа. Автомобилът се е движел по пътя от Монтана към Видин. В района след село Клисурица, преди Смоляновци, шофьорът е изгубил контрол върху колата и се е преобърнал в канавката по таван.  Автомобилът е управляван от 22-годишен румънски..

публикувано на 17.04.24 в 21:11