Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят световните ни музиканти за изборите у нас?

Диригентът маестро Емил Табаков
Снимка: Росен Донев

С това произведение преди години по традиция завършваше фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе - с Деветата симфония на Бетовен. Тъй като в последните 18 дни Русе бе музика и на фестивалната сцена имахме удоволствието да видим световни звезди, ще говорим с музикантите за... неизбежното - политиката.

Ще чуете как блестящи инструменталисти и диригенти се отнасят към изборите, какво е важно за тях и тъй като авторитетът им е достатъчно сериозен, да ги послушаме - какво имат да ни кажат извън нотните партитури.

Първи в този разговор имат думата доайените, майсторите, професори. И един министър. С него започваме, русенецът маестро Емил Табаков.

"Аз съм бил в политиката, бил съм и министър, обаче нещата се развиват по такъв начин, че че аз нямам никаква надежда. Нямам надежда, че може нищо да стане с нашите политици. Разбира се, че ме интересува какво става и как, но не става така, както трябва, и да е трайно, така че не става каквото трябва да стане".

Маестро Пламен Джуров

Професор Пламен Джуров, чието име в продължение на 36 години се свързваше със състава "Софийски солисти" направо постави диагноза на обществото ни, а политическата ситуация илюстрира музикално с "Оцелелият от Варшава на Шоьнберг".

"Има няколко типа недостатъчност е в нашата страна, това ме дразни. Единият е сърдечна недостатъчност. Не изглеждаме по най-добрия начин като общество, особено ако следите социалните мрежи - лоши реакции, припряни, повърхностни. Другото е умствена недостатъчност! Празни клишета, повтарят все едно и също. Няма защо да слушаш! Или решете конкретно нещата или направете един план, който да ни обедини. Обществото е толкова разнебитено, че хората се съмняват, че вече сме нация"...

Джуров е категоричен, че трябва да оправим първо поведението си и средата около нас, започвайки от просташкото поведение, боклуците и драсканиците.

"Светът е малко по-различен от това, което се вижда при нас. Тук се гласува главно за партии. Аз лично гледам от всички партии, защото имам познати приятели във всички партии, и търся човека, който знам, че ако се захване с работа, ще има резултат. Това ще бъде моят ход".

проф.Минчо Минчев

Третият от големите е професор Минчо Минчев, брилянтен цигулар с успешна кариера както като инструменталист, така и като преподавател.

"Ще гласувам, защото съм гласувал винаги и ще съм радостен моят глас да се прибави към тази политическа сила, която ще доведе нещата към просперитет и бъдеще, в което да "да не кретаме". 

"Ако се краде по-малко, тази държава България ще бъде на друго ниво. Това е моето убеждение", коментира проф. Минчев.

Мартин Цонев

Поколението български звезди на класическата музика, което е в средата на творческия си път, на фестивал бе представено от баса Мартин Цонев и цигуларите Николай Минчев и Светлин Русев. 

Цонев сподели: "Гласувам, където е възможно, както е възможно. Важно е! България мисля, че има нужда от завръщане на етиката. Това ще реши много въпроси. Не сме сърцето на Европа. Разбира се, изборът винаги трябва да е Европейския съюз, трябва да уравновеси тази везна на политически радикалисти".

Проф. Минчо Минчев (вляво) и Николай Минчев

Професор Минчо Минчев е категоричен: "Когато хората се обединят и отидат с много висок процент от населението да гласуват, тогава има някаква реална възможност нещо да се промени. Има какво да се желае и много се надявам скоро да тръгнем към по-светло бъдеще".

Светлин Русев допълни, че е "абсолютно задължително" всички да гласуват: "Искам България да е честна, искрена и с щастливи хора".

Светлин Русев

За финала, като тортата в края на менюто, ще чуете две превъзходни инструменталистки - цигуларката Лия Петрова и перкусионистката Виви Василева, те са бъдещето. И каква изненада! Интересуват се от политика, макар че Лия живее в Париж, а Виви дори е родена в Германия. Българската им емоционалност обаче личи.
Виви Василева, младо момиче само на 28 години, каза за минута това, което политиците трудно формулират с години.
Според нея демокрацията навсякъде е много лабилна и "затова всеки от нас е отговорен да се интересува от политика". Според нея европейците "сме много по-еднакви, отколкото си мислим".
"Изключително важно е да заемем позиция за собствения си живот", призова Петрова, на която и се иска: "България да е страна, която не се свързва по никакъв начин с корупцията".
Лия Петрова

Виви Василева

Иначе тази вечер фестивалът "Мартенски музикални дни" ще приключи. Надеждата на всички е и политическите сцени да приключат. Достойно, както трябва. С мисъл за бъдещето на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53