Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събраха над 27 000 лв. за спасяване на конната база "Ахил" край София

2
Днес и утре в парка на НДК се провежда благотворителен базар в подкрепа на каузата.
Снимка: Анна Йончева

Над 27 хиляди лева са събраните до момента средства в кампанията за спасяване на конната база "Ахил" край София, където се провежда терапия за деца с различни увреждания. Самата база ще отвори врати след Великден, паралелно с това ще продължи набирането на дарения, разказа за „Хоризонт“ създателят ѝ Ваня Тодорова.

Днес и утре в парка на НДК се провежда благотворителен базар в подкрепа на каузата.

Великденска украса, покривки, картички, плетива и много други неща за дома са изработили творци от цялата страна, за да помогнат за събирането на средства, с които да се купи терена на конната база "Ахил". На щандовете днес и утре са и ръчно направените сапуни на Людмила и Жени.

"Повечето от тях са като цветя, под формата на ириси и орхидеи, имаме и рози много. Те са символ, че дечицата, които ходят на тази база, са нашите цветя."

"Моите сапунчета, които са с форма на коне, много красиви, с много свежи цветове, комбинации и много приятни аромати."

Кампанията за набиране на средства върви добре, обясни нейният инициатор Ваня Тодорова. И припомни, че има DMSза каузата, насочен към всички желаещи да помогнат.

"Очакваме подкрепа от някои от по-големите фирми, които са обещали да се включат, така, че се надяваме да вървим все по-напред и по-успешно."

По думите на Ваня Тодорова собствениците на терена, на който се намира конната база, проявяват разбиране за социалната значимост на тази дейност и ще бъде уговорено удължаване на срока за покупката му, така че да бъде запазена базата.

Общата сума, която е нужна, е от 80 хиляди лева.

Снимка: Анна Йончева

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината. Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Гърция продава оръжия на Киев, обвиняват от опозицията

Гръцката опозиция изрази съмнение, че Атина продава оръжия на Киев без разрешение на парламента. От Министерството на отбраната отрекоха. Гръцката опозиция поиска спешно изслушване на министъра на отбраната Никос Дендиас след медийни публикации, че Гърция изнася тайно неизвестни видове оръжие за Украйна. В отговор Дендиас категорично..

публикувано на 17.05.24 в 13:38

Алекси Кесяков: Глобите за драстичните нарушения на пътя трябва да бъдат по-високи

" Глобите за драстичните, умишлените нарушения на пътя трябва да бъдат по-високи. Те коригират поведението ". Това каза пред БНР Алекси Кесяков - експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ - София. Според него предложеното от министър Калин Стоянов за нарушителите на пътя е в правилната посока. " Когато говорим за глоби, трябва..

публикувано на 17.05.24 в 13:28

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-о училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48