Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стискам им палци на колегите. За мен са абсолютни герои, ако това е функциониращо"

Технологичен прецедент ли ще е излъчването на живо при обработката на изборните резултати?

Разработването на подобно стрийминг решение е сериозно предизвикателство, смятат IT специалисти

Снимка: БГНЕС

За видеозаснемането и излъчването в реално време на отчитането на изборните резултати след края на изборния ден ще се използва инфраструктурата на една от най-големите облачни компании, така че ако има атака, тя да бъде минимизирана. Това поясни преди дни оглавяващият "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Видеонаблюдението ще струва 6,5 милиона лева.

Над 9 000 секции ще излъчват едновременно обработването на резултатите от вота, в около 2 000 няма да има такова излъчване, а 738 са секциите в чужбина, където изобщо няма да има видеонаблюдение.

Стефан Лилов и Цвятко Джонгов Снимка: Добромир ВидевРазработването на подобно стрийминг решение е сериозно предизвикателство, смятат IT специалистите Стефан Лилов и Цвятко Джонгов.

"Този тип подготовка на стрийм е ресурсоемко, изисква някакъв компютърен капацитет, не е минимален", отбелязва Лилов.

"Това ще бъде прецедент в България. Не знам за такава практика", добавя  Джонгов.

В тази ситуация Лилов поставя ЦИК и "Информационно обслужване" наравно с големите глобални информационни гиганти, а за подготвилите това начинание професионалисти казва:

"Стискам им палци на колегите. За мен са абсолютни герои, ако това е функциониращо."

"Рискове има, като се започне от осветеност на помещението, фокус на камерата. Може нищо да не се види. При по-ниска свързаност да не може да се приема сигналът", посочва още Стефан Лилов.

Ако по някаква причина пропадне излъчването на живо, в ЦИК ще бъде свален файлът от записа, пояснява Цвятко Джонгов.

Като технологично предизвикателство двамата специалисти определят очаквания пик на интереса към стрийминга.

"Има леки притеснения, но при всяко спиране на устройството няма никакъв проблем да се включи отново. По-скоро ги притеснява, че по-бавно ще се отчете резултатът", коментира Полина Витанова, секретар на РИК в София.

По-смислено е да се гради доверие в машинното гласуване, вместо да се харчи ресурс за заснемане на отчитането на вота по сегашния механизъм, убеден е Стефан Лилов.

За Цвятко Джонгов пътят също е към машинното гласуване.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02