Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните цени, след като "ОПЕК +" понижи изненадващо производството си

Петролните фючърси поскъпнаха със около 8% в началото на търговията в понеделник, след като през уикенда "ОПЕК +" обяви изненадващо съкращаване на съвместното производство с над 1 млн. барела на ден (с около 1,16 млн. барела на ден), съобщават Ройтерс, Блумбърг и Франс прес.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обявиха, че доброволно ще намалят производството си на петрол с общо 644 000 барела на ден  от месец май до края на 2023 г.

Саудитска Арабия ще намали добива си с 500 000 барела на ден, докато ОАЕ планират да намалят добива си със 144 000 барела на ден. Този ход беше направен в координация с други страни от ОПЕК и извън картела, включително Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Алжир, които също обещаха да намалят добива си на петрол.

Намаляването на производството е насочено към стабилизиране на световните цени на петрола, които бяха повлияни от пандемията от Covid-19 и произтичащото от това икономическо забавяне, посочват от ОПЕК и допълва, че се очаква решението за намаляване на производството да помогне за балансиране на петролния пазар и да предотврати свръхпредлагането на петрол.

В същото време Русия, която е друг важен член на формата "ОПЕК +", обяви, че ще намали своето производство с 500 хил. барела на ден до края на юни месец в координация със своите съюзници от петролния картел.

Руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че Москва се е съгласила да последва намаляването на производството на петрол, обявено от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в неделя.

Новак разкритикува "късогледите енергийни политики на западните страни" и опитите им да въведат механизъм за таван на цените, като предупреди, че тези политики създават значителни рискове за глобалната енергийна сигурност и оказват влияние върху потребителите.

Казахстан също обяви доброволно намаляване на производството на петрол със 78 000 барела на ден от май до края на 2023 г.

Решението на "ОПЕК +" ще доведе до съкращаване на общия производствен обем, което се равнява на около 3,7% от световното петролно търсене, според изчисления на агенция Ройтерс.

По-късно днес ще се проведе заседание на мониторинговия комитет на "ОПЕК +".

След изненадващото съкращаване на производство с над 1 млн. барела на ден от страна на "ОПЕК +" основните петролни фючърси поскъпваха за кратко в началото на днешната търговия с близо 7-8% към най-високи ценови нива от средата на февруари насам, преди да парират част от силното възходящо движение.

Към 09.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват в рамките на деня с 5,16% малко над 84 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол - с 4,65% към 79,20 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Белият дом заяви, че решението на "ОПЕК +" е "необмислено и прибързано", като същевременно добави, че САЩ ще работят с производителите и потребителите с акцент върху цените на бензина.

Миналата година президентът Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване от стратегическите петролни резерви на САЩ след руското нахлуване в Украйна и последвалото рязко поскъпване на важната енергийна суровина.

Преди изненадващото решение на "ОПЕК +" да съкрати производството си с над 1 млн. барела а ден, суровият петрол отчете през първото тримесечие на тази година най-големия ценови спад от 2020 г. насам, тъй като сътресенията в банковия сектор и рисковете от рецесия в САЩ провокираха поевтиняване на черното злато. Все пак много наблюдатели на пазара отбелязаха още преди решението на "ОПЕК +", че очакват съживяване на петролните цени през втората половина на 2023 г., подкрепено от нарастващото търсене в Китай след края на политиката на "нулев Covid".

Решението на "ОПЕК +" за съкращаване на производството с над 1 млн. барела на ден и последвалото рязко поскъпване на петрола усложняват перспективите за инфлацията и лихвените проценти в световен план, след като само до преди дни международните инвеститори залагаха, че облекчаването на ценовия натиск (сигналите за отслабване на инфлацията) ще даде възможност на водещите централни банки да спрат в скоро време досегашния цикъл на затягане (на повишаване) на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адв. Мария Петрова: Строежът на Национална детска болница се превръща в сагата с магистралите

Държавата дълги години използваше детското здравеопазване като  нещо, което съществува, но не в най-добрата му форма и с годините имаме по-малко лекари педиатри, по-малко лекари в детски специалности като кардиология, неврология и по-малко сестри. И всички тези недъзи са допуснати от държавата, и тя се пуска по инерция и чака решение. А то ще..

публикувано на 20.05.24 в 09:31

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебният кабинет, информират от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа, тъй като от близо година - след..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Снимката е илюстративна

Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

Няма как да не застанем зад преподавателската общност, ако не бъдат предоставени обещаните средства. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Национално предствителство на студентските съвети. "Осъзнаваме важността на преподавателската дейност. Надяваме се да има разбиране от страна на правителството.  В тях са включени и средствата за докторантските..

публикувано на 20.05.24 в 09:02
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева. Тиражът й е 5000 броя. Това е третата възпоменателна монета от общо шест за..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства в града, да бъдат оформени цветни градини и розариуми по места. Доц. Иван Малкодански,..

публикувано на 20.05.24 в 08:03