Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Путин предизвика историческото разширяване на НАТО с войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването на Финландия към НАТО днес ще бъде историческо събитие и пряко следствие от руската инвазия в Украйна, заяви шефът на пакта Йенс Столтенберг, който подчерта, че Алиансът ще направи така, че Швеция също да стане негов пълноправен член, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин обяви за цел на инвазията в Украйна "по-малко НАТО". Той получава точно обратното – Финландия днес, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на Алианса", каза Столтенберг преди заседание на външните министри на НАТО.

Столтенберг подчерта, че няма да има войски на НАТО във Финландия без нейно съгласие. Той добави, че алиансът може да организира военни учения в съюзническа държава или да има военноморско или въздушно присъствие, но без да има постоянни бази.

Според него военната история на Финландия с Русия означава, че тя е наясно със заплахата от Русия.

"Целта на възпирането и отбраната на НАТО не е да провокира конфликт, а да предотврати конфликт. Всяко недоразумение, всяка грешна преценка е опасна и като Хелзинки стане пълноправен член, ние премахваме полето за грешни преценки в Москва относно готовността на НАТО да защити Финландия“, каза той пред репортери преди началото на днешната среща в Брюксел.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви също днес, че присъединяването на Финландия към НАТО може да доведе до "ескалация на конфликта" между Русия и Запада.

Министърът обвини алианса, че "засилва антируския си курс" и така рискува разрастване на конфликта. Той също така критикува Съединените щати и техните съюзници за продължаващата военна подкрепа за Украйна.

"Посочва се, че само тази година те са готови да доставят над 200 танка западно производство, повече от 400 съвременни бойни бронирани машини“, каза Шойгу.

Той предупреди, че беларуска авиация вече е способна да пренася ядрени бойни глави и че ракетни системи "Искандер" са разположени в Беларус. Те могат да носят конвенционални или ядрени бойни глави.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

обновено на 30.06.24 в 14:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите , че неговият живот ще бъде много..

публикувано на 30.06.24 в 12:02