Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Вихрен Иванов организира първото в страната състезание по 24-часово бягане на писта

| обновено на 10.04.23 в 16:25
4
Стадионът в Русе
Снимка: Фейсбук страница Дунав 24 часа бягане



На 22 и 23 април в Русе ще се проведе първият в страната 24-часов ултрамаратон на писта. Състезанието ще бъде в дисциплините 6 часа, 12 часа и 24 часа, както и щафета (3х2ч), а победители в тях ще бъдат онези, които са успели да избягат най-много километри за съответния времеви интервал. В рамките на „Дунав 24 часа бягане“ ще има и отделна надпревара за атлети с високи постижения. Те ще се състезават на дистанцията 50 км в опит да подобрят националния рекорд. Състезанието e получило бронзов етикет от Международната асоциация на ултрамаратонците.

Организатор на "Дунав 24 часа бягане” е Вихрен Иванов - Виро.

Той е родом от Русе, но понастоящем живее в София. Започва да бяга “по-сериозно” през 2012 г., когато е на 45 години. Малко по-късно се запознава с част от бегачите в София на състезанието “Спринг 360”, което се провежда всяка година в Южния парк. През 2015 г. финишира първия си маратон - Софийският.


“Така постепенно бягането започна все повече да навлиза в живота ми. Нивото ми не беше много високо. Преди това съм се занимавал с йога, бил съм на занятия със 108-годишен йога, експериментирал съм с различни хранителни режими и т.н. Всичко това ми е помогнало да бъда в кондиция за бягането. Разбира се, на тези години не мога да бъда толкова бърз като младежите в по-късите дистанции. Затова се насочих към дългите - 6, 12, 24 часа, 100 мили, 100 км. Там се изисква да можеш да се възстановяваш много по-бързо по време на самото бягане, видях, че това ми пасва на организма - мога да не спя цяла нощ, а ако се наложи, и 48 часа. Макар че и на маратон имам 3:15 часа - на Софисйкия, през 2019 г., което е прилично за мен, а тогава бях и с настинка. Това беше най-силната ми година - в 24-часовото бягане направих 213 км*. В групата “50+ години” бях на 20-о място в света за съответната година. Не мога да не отбележа като стойностни постижения за себе си “Персенк” 110 км, “Дивото прасе” 2018 г. - при ветераните бях първи. И на други планински ултрамаратони у нас съм бил на почетната стълбичка при ветераните. Много харесвам планинските бягания, но идеята ми сега е да развием градските бягания, които са много популярни вече по света. Искаме (Асоциацията на ултрамаратонците в България - бел.ред.) и у нас да привлечем хора, за които бягането да стане начин на живот. Това е най-достъпният спорт, дори когато бяха затворени залите по време на пандемията”.

Вихрен Иванов - Виро

Второ място в 24-часово състезание в Чехия. Снимка: личен архив на Вихрен Иванов - Виро


Така възниква идеята да в Русе да организират първият в страната 24-часов ултрамаратон на стадион.

“Отдавна си говорим, че и в България трябва да се организира такова състезание. Миналата година, на едно 24-часово плуване в Русе се запознах с кмета на града - г-н Милков, дори самият той предложи да организираме такъв тип бягане. И тъй като състезание на стадион в Европа е доста скъпо удоволствие, а стадионът в Русе е общински, благодарение на Община Русе, ни го предоставиха. Веднага откликнаха приятелите ми, с които тренираме. Така, с общи усилия и с познанствата ни в международните среди, успяхме да получим и бронзовия етикет, който дава по-голяма легитимност на състезанието. Благодаря от сърце и на спортния лекоатлетически клуб “Дунав”, с председател Евгений Игнатов, нашия шампион на 1500 до 10 000 м, с национални рекорди в тези дисциплини”.


За 24-часово бягане е важно да имаш изградени тренировъчни планове и режими, казва Вихрен. Един тренировъчен блок трае около 3 месеца, в които нямаш почивни дни и натоварването постоянно се увеличава. Две семдици преди старта се намалява.


“Пет дни бягаш спокойно, с темпо, което ти позволява да говориш, после два дни са темпови или тренировки за издръжливост. И така - 12 седмици. За 24-часово бягане е много важно да имаш добър план - за ядене по време на бягане, шегуваме се, че всъщност е бягане по време на хранене. Много важно, освен това, е човекът, който ти помага, да е в час и точно да следва предварително начертания план”.

Победителите в Кладно

Победителите при мъжете в 24-часовия ултрамаратон в Кладно. Снимка: Росица Йорданова


Подробности за състезанието „Дунав 24 часа бягане” - тук.

Интервю с Вихрен Иванов - виро можете да чуете в звуковия файл.

---

* През 2019 г., на 24-часов ултрамаратон в Кладно, Чехия Вихрен успява да измине 213 км, като заема второ място в състезанието и поставя национален рекорд във възрастовата група 50+ години.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56