Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови решения за пестене на вода и енергия са в центъра на изложения в Кипър

Кипър е най-бедната на вода страна-член на ЕС, затова се насърчава ефективното използване на неконвенционални водни ресурси, заявиха от Министерството на земеделието и околната среда. Нови технологични решения, продукти и услуги за спестяване на вода и енергия са в центъра на двете най-големи изложения за устойчиво развитие, които се провеждат от днес до неделя в Никозия.

Нуждите от вода на острова са многократно над осигурявания ресурс от единствения й естествен източник - валежите, подчертаха от екоминистерството.

Климатичните промени са довели до спад на повърхностния воден отток с над 40%, посочиха експертите.

В момента язовирите в страната са запълнени до 69% от обема им, при 90% преди една година.

В ход са научноизследователски проекти за въвеждане на възобновяеми енергийни източници в производството на обезсолена морска вода за питейните нужди, съобщиха още от министерството.

Подготвя се и стратегия за устойчиво управление на водния баланс като част от интегрираната екологична политика.

Иновативни разработки за оптималното използване на природните ресурси вода и енергия ще бъдат представени на започващото днес най-важно бизнес и научноизследователско събитие за устойчиво развитие в Кипър.

В неговите рамки се провеждат 17-ото изложение за спестяване на енергия /„SAVENERGY 2023“/ и 14-ото изложение за технологии за вода и околна среда /„ENVIROTEC 2023“/.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Без проблем започна доставката на машините за гласуване в Пазарджишко

Без проблем започна доставката на машините за гласуване в област Пазарджик. По график стартира и предоставянето на изборните книжа и материали на секционните избирателни комисии, каза за "Хоризонт" председателят на РИК Антони Върбев. "Всичките обучения преминаха успешно. Убеден съм, че колегите-членове на секционните избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 09:56

Велина Чакърова: Има много ясен и точен подход как Украйна може да спечели войната

" В момента не става въпрос само за сигурността на Украйна като държава, като нация и население, а става въпрос за сигурността на целия континент . В сценарий, в който Русия ще спечели войната срещу Украйна, независимо за какви териториални придобивки говорим – дали ще са 20% или повече , това ще има сериозни геополитически, а и геоикономически..

публикувано на 08.06.24 в 09:54

Общините в Благоевградско получават над 550 чувала с изборни материали

В Благоевград тази сутрин се очаква изборните секции да получат изборни материали и консумативи. Над 550 чувала с такива ще бъдат предадени от общините в област Благоевград на секционните комисии, които утре ще проведат изборите за представители в националния и европейския парламент. По съгласуван график ще започне и монтирането на..

публикувано на 08.06.24 в 09:49
Ирански дрон

Украинската ПВО е свалила 9 дрона "Шахед" и ракета, изстреляни от руските сили

Украинската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 9 дрона "Шахед" и една ракета, изстреляни от руските сили в няколко области на Украйна. За денонощие Русия е нанесла 290 удара срещу 8 населени места в Запорожка област, съобщиха от местната администрация. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от плановете за..

публикувано на 08.06.24 в 09:15

Военноисторическият музей отбелязва Деня на бащата с много атракции, игри и награди

С вход свободен и много атракции, игри и награди -  Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на бащата. Музеят на авиацията край Пловдив също е подготвил специална програма. Програмиране на роботи,рисуване върху вода, стимулатор на състезателен автомобил, уреди за канадска борба и спортни игри са част от планираните..

публикувано на 08.06.24 в 08:59

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, протестират пред Белия дом

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, както и на подкрепата на Съединените щати за Израел, се очаква да обградят Белия дом в рамките на протест. С демонстрациите днес ще бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа. "Във връзка с обявените прояви във Вашингтон, в района на Белия дом са предприети..

публикувано на 08.06.24 в 08:35

В Берлин протестират срещу десния екстремизъм и повишаващите се цени на наемите

Граждански организации организират следобед демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм в Берлин. Целта на проявата е да привлече интереса към изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре. Сред организаторите са екологичните движения "Грийнпийс", "Световен фонд за дивата природа" и..

публикувано на 08.06.24 в 08:22