Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Заложници на политическата невъзможност

Калина Андролова
Снимка: Ани Петрова

Резултатите от изборите показват, че не може да има управление без ГЕРБ. Но още даже преди да има яснота точно кои и колко са хората, които ще влязат в парламента, Кирил и Асен направиха самостоятелно изказване, чисто партийно, че няма да подкрепят в никакъв случай кабинет на ГЕРБ или кабинет с мандата на ГЕРБ. Тоест Кирил и Асен ликвидираха преговорния процес с ГЕРБ още преди да е започнал. Направиха това в едноличен порядък, напълно пренебрегвайки ДБ, извън всякакво коалиционно уважение. И дори по-лошо. Принуждавайки ДБ, и най-вече „ДА България“ да следват техния личен дневен ред. Въпросът е защо. Защо Асен и Кирил толкова много бързат да заявят категорично НЕ на всичко, което не се състои само от тях самите. Защо нито един от множеството строги аргументи, че трябва да има редовно правителство не може да ги ангажира, например задълбочаваща се финансова нестабилност на държавата, осигуряване на сигурност на енергийните доставки, справяне с високата инфлация, интелигентни позиции на България във външната политика и не на последно място отнемане на опцията президентът да управлява държавата безнадзорно и еднолично.

Отговорът се разбира, когато се вгледаме внимателно. Всяко говорене от страна на ПП/ДБ, че вместо да се преговаря с ГЕРБ, ще се търси подкрепа за втория мандат, означава избори през юли. Не е важна оптиката, приказките какви са, обосновката пред зрителя. Важен е резултатът от действията на ПП. А крайният резултат от действията на ПП се повтаря и той е един и същ без никакво съмнение: връчване на властта в ръцете на Радев. Машината за натиск на глобалистката пропаганда ни убеждава, че трябвало ГЕРБ да подкрепи втория мандат на ПП/ДБ. Това свръхнахалство би било приемливо, ако ПП не бяха превърнали държавното управление в зловещ низ от безобразия. Би било някак приемливо, ако нямаше очевидни апетити да се изземе партията на Борисов през практики на остракизъм и демонизиране. Може би щеше да е все пак приемливо, ако Кирил Петков не беше осъществил ареста на Борисов, който американският мониторинг определя като произвол.

При тези факти, подобно предложение не е просто неприлично. То е вид хулиганство. Със своята банална и вече буквално остаряла и силно враждебна анти-ГЕРБ риторика ПП са тежко откъснати от реалността. Доскоро изглеждаше така, че решенията им са в резултат на дилетантщина. Но е време да признаем, че поведението им е систематично. Тоест зад категоричните им действия за провал на всяка възможност за здраво правителство стои план. Действията на ПП не са разхвърляни. Те са целенасочени. И всички ние пропускаме това, защото е умело прикрито със словесна салата, запратена срещу ГЕРБ. И ако не се състави кабинет с първия мандат на ГЕРБ, как мислите, дали ДПС ще подкрепят кабинет на ПП, след като Асен и Кирил бяха решили да изключат ДПС от парламентарната група на европейските либерали? БСП ще подкрепят ли кабинет на ПП, които обясниха международно и световномедийно на бесепарския електорат, че изнасяли тайно оръжия за Украйна, докато именно Корнелия управляваше въпросния ресор? ИТН ще подкрепят ли кабинет на ПП, които пазаруваха депутатите им, унижавайки и разпадайки партията им като панаирджийска формация.

Когато Асен Василев заявява, че коалицията ПП/ДБ ще предложи свой кабинет, какво очаква? Освен още от същото – Радев да управлява.

ГЕРБ имат възможност да си осигурят подкрепа за безкомпромисен експертен кабинет, който да освети всички злоупотреби на ПП по министерски ресори, които щадящите служебни правителства на Радев в момента покриват. Но ГЕРБ могат да предложат и по-любезен кабинет за изпълнение на фиксирани задачи. Такова чисто техническо правителство би било по-защитено откъм корупционни практики и източване на държавен ресурс, защото парламентарният контрол е по-силен надзор. Отколкото липсата на какъвто и да е надзор по време на поредицата от служебни правителства. Ако бяха по-умни политически, ПП щяха да разговарят за неутрално правителство. Но вместо това ПП демонстрираха обидно поведение спрямо коалиционния си партньор ДБ, като принудиха Христо Иванов да съучаства във вредна за държавата безкрайна политическа конфронтация. Прибързаното им заявление като партийна изява, разделна и несъобразена с коалицията, е безцеремонно присвояване на политическото тегло на всички останали в коалицията. Не е лошо да се отбележи, че когато се считаха за много силни, ПП високомерно отхвърляха ДБ. А когато осъзнаха, че подкрепата за тях намалява, посегнаха към ДБ по начин, който също не е много уважителен. Те поканиха ДБ безалтернативно, заявявайки: „Ние ще се коалираме!“

Вътре в тази постфройдистка коалиция обаче започват груби раздори. Тъй като и ПП, и ДБ се стремят взаимно да се погълнат. Асен и Кирил истеризират политическата атмосфера, считайки, че през острия тон срещу ГЕРБ могат да лидират коалиционните си партньори в доминантен режим. Това устройва напълно Атанас Атанасов, който търси скривалище за своите лидерски неспособности. Това обаче не устройва Христо Иванов, защото „ДА България“ има потенциал да нараства, извличайки ресурс от смаляващия се политически балон, който Кирил и Асен създадоха. Кресливата доминация на ПП вътре в коалицията поставя по-разумното говорене на „Да България“ да изглежда като елементарно съглашателство с ГЕРБ, вместо като политическо умение да се търси интелигентен изход от безизходицата. Изобщо не е ясно, дали коалицията ПП/ДБ би могла да издържи още едни избори. Камо ли да остане валидна за местната власт. Не бива да забравяме, че ПП се появиха като проект през Радев и като резултат от революцията срещу Борисов, която беше солидно финансирана от една враждебна олигархична група. Част от тези хора взаимодействат със служебната власт и обслужват своите интереси. Те не желаят да има редовен кабинет, който ще наруши подредените им схеми на извличане. И няма нищо по-естествено да използват своите мащабни възможности в една лека и удобна политическа навигация върху позициите на ПП в полза на продължаващия хаос. В полза на бездържавността и разпадането на парламентаризма.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17