Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-9 април 2023

7
Ивона Михайлова - вдясно
Снимка: БФКА

Слав Киров зае 7 място на първия за сезона кръг от Европейската купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината "боулдър", който се проведе в Шамбери, Франция. На полуфиналите Слав стана втори, а на финалите постигна 1 топ и 3 зони, което му отреди седмото място. Другият български катерач, който се беше класирал за полуфиналите - Николай Русев, зае 10 място. Победи Микаел Мауем (Mickael Mawem) от домакините.

В края на предходната седмица Ивона Михайлова спечели два бронзови медала от Световното първенство по ски-алпинизъм в категорията Masters в Словакия - в дисциплините “скоростно изкачване” и “индивидуално”. По същото време - първи април, в района на Вихрен в Пирин се проведе най-популярното състезание по ски-алпинизъм у нас - Купа "Николай Проев - Пройката", известно още като пиринското ски-рали. Победители в най-дългия и труден маршрут станаха Михаела Георгиева и Никола Калистрин. Пордобни резултати - тук.

Планинският колоездач Цветан Иванов победи със солидна преднина в дългата дистанция на "Търново Ултра" (8-9 април). Той измина 48-километровото трасе с близо 1500 м денивелация за 2:28:45 часа и за втора поред година финишира първи. При жените най-бърза беше Ивета Костадинова (3:38:20), която също записа втора победа в тази дистанция. На по-късото трасе - 31 км, победи Данаил Велинов, с време 1:37:35 часа. За пореден път безапелационна в късата дистанция при колоездачите беше Йоана Вълканова, която стана първа при жените, с време 2:01:46 часа.

В неделя беше стартът на бегачите. В дистанцията 56 километра победиха Петко Стефанов (4:42:48) и Моника Филипова (5:16:51), която зае шестото място в общото класиране (мъже и жени). Самуил Вълчев и Сара Минкова бяха най-бързи на 35 км, съответно, при мъжете и жените, а Валентин Шишков и Кристина Иванова - по 14-километровото трасе. Пълните резултати - тук.

Участници масово изразиха задоволство от организацията на състезанието, а зрителите, следящи дистанционно “Търново Ултра”, бяха максимално подсигурени с видео и преки включвания от старт/финалната арка, както и от самите трасета.

Търново Ултра

Снимка-източник: Фейсбук страница на "Търново Ултра"


Обилни снеговалежи и висок риск от лавини отложиха аклиматизационните ротации под Анапурна. Част от клиентите на фирмите там бяха принудени да слязат до Покхара - най-близкото населено място под Базовия лагер, докато снеговалежите спрат, а и за да може да се възстановят от болежки, обострили се от престоя на по-голяма надморска височина. Парапети има до Лагер 3, но на места са покрити от новия сняг. Шерпите успяха да фиксират въжетата, по които хората ще се изкачват, при висок риск от лавини, а непалецът Мингма Джи съобщи, че са се разминали за няколко минути с голямата лавина, която падна преди дни над Лагер 2. Като най-опасен е сочена именно тази част от маршрута - между Лагер 2 и Лагер 3. Анапурна е известна с високата си лавинна опасност, заради което е един от най-смъртоносните осемхилядници. Въпреки това, преди две години близо 70 души уцелиха подходящо време и успяха да се качат на върха в един ден.

Ето какво разказа в интервю за БНР Господин Динев, който е сред участниците в сегашните експедиции на Анапурна. Свързахме се с него, докато беше в селото по време на снеговалежите и преди да се завърне в Базовия лагер:


"Изкачихме се до втори лагер, аз успях да мина още стотина-двеста метра до Холандското ребро, лавина беше затрупала парапетите, които сега се прави опит да се изградят наново. Този участък е един от най-проблемните. Не, че през големия ледник не падат лавини, които заснехме и показахме, но този е по-кратък и по-лавиноопасен. Сега се надяваме да стъпим вече на Холандското ребро, което се издига високо и маршрутът в тази част е по-безопасен".


Цялото интервю с Господин Динев можете да чуете тук.

Базов лагер

Снимка: Господин Динев

Подобни са условията и на Манаслу - всеки ден вали сняг, съобщават участници от експедициите там. В Базовия лагер и на този осемхилядник има няколко екипа, които чакат подходящо време, за да продължат към височинните лагери.

Междувременно, в Базовия лагер на Анапурна пристигнаха поляците Бартек Зиемски (ски-алпинист) и Освалд Перейра (ски-алпинист и оператор). Те имат намерение да изкачат върха и да се спуснат от него със ски. Перейра ще се изкачва пеша, а Зиемски ще изпозлва ските си по време на атаката - там, където е възможно, след което двамата ще започнат спускането.

Екипът на Лазо и Пуговкин

Снимка-източник: Фейсбук профил на Виталий Лазо

Руските ски-алпинисти Виталий Лазо и Антон Пуговкин пристигнаха в Непал, като целта им е да изкачат Еверест и да се опитат да осъществят първото цялостно спускане без допълнителен кислород. Проектът им се нарича "Фрирайд в зоната на смъртта". Миналата пролет полякът Анджей Баргиел направи втори опит да запише същото постижение, но на височина около 8000 м беше принуден да спре изкачването заради силни ветрове и обилни снеговалежи.

В Непал този сезон ще се подвизава и двукратният носител на най-престижната награда в алпинизма - "Златен пикел", Валери Бабанов от Русия. Засега е известно, че той ще изкачва Макалу.

Валерий Бабанов

Снимка: Lucy Korobeshko

Унгарският алпинист, екстремен скиор и парапланерист Акос Джорфи (Akos Gyorffy) изчезна в района на планинския масив Монте Роса, на границата между Италия и Швейцария. Там той се подготвял за експедиция до осемхилядника Канчендзьонга, който възнамерявал да опита да изкачи без допълнителен кислород. В края на миналата седмица 36-годишният унгарец отишъл в Монте Роса с парапланера си, след което връзката с него е прекъснала. След няколкодневни облитания на района с хеликоптер издирването беше прекратено. Миналата година Джорфи стана първият унгарец, който се спусна със ски от Пик Ленин (наричан сега Ибн Сина, 7134 м) в Памир. След това опита да изкачи Манаслу, но беше спрян от влошаване на времето.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00