Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП е сезирала главния прокурор Иван Гешев

СГП: Сърбия не спази Европейската конвенция за екстрадиция, не изпълни искания, свързани с NEXO

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) е сезирала главния прокурор Иван Гешев по повод безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция по разследването, свързано с криптокомпанията "Нексо" (NEXO). 

От държавното обвинение информират, че става въпрос за неизпълнение от страна на властите в Сърбия на искане за временно задържане на съучредителите на криптокомпанията Антони Тренчев и Коста Кънчев. 

Кънчев и Тренчев, заедно с още двама души, са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. Обвиненията им са задочни, защото към момента на обявяване на разследването "Нексо"  бяха извън страната. 

В петък главният прокурор съобщи, че Антоний Тренчев и Коста Кънчев са кацнали от Дубай в Белград. До днес развитие по тази информация нямаше. 

Сега от прессъобщение на държавното обвинение става ясно, че  на 31 март спрямо тях е издадена Европейски заповеди за арест. Четири дни по-късно - от МВР, е подаден сигнал, че Тренчев и Кънчев са включени в Шенгенската информационна система и системата на Интерпол.

На 7 април по линия на Интерпол е получена информация, че те са се обявили за "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България", заради което е изискана е допълнителна информация от българската прокуратура. Такава е изпратена.

Същият ден става ясно, че Антоний Тренчев и Коста Кънчев са кацнали на летището в Белград с полет от Дубай. До Министерство на правосъдието на Сърбия са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяването им за международно издирване и за временното им задържане, но искането не е било  изпълнено.

Така се стига и до сигнала на прокурор от Софийската градска прокуратура до Иван Гешев, от когото се иска - заради неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, да бъде сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа, става ясно от прессъобщението.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08

Слави Трифонов ще води листите на ИТН в Плевен и София

Лидерът на партия ИТН Станислав Тодоров Трифонов ще води листите за национален парламент в родния си град Плевен и в 25 МИР София. Там той ще се изправи срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров-Ицо Хазарта. Председателят на ПГ Тошко Йорданов също ще води две листи - в Благоевград и във Варна. Начело на две листи застават проф...

публикувано на 04.05.24 в 17:35

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00