Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размирици в Северна Ирландия на годишнината от споразумението от Разпети петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролни бомби бяха хвърлени по полицаи в Северна Ирландия по време на незаконен парад на дисиденти републиканци в град Лондондери. Това става в навечерието на посещението на американския президент Джо Байдън в Белфаст.

Инцидентът стана в района на Креган в Лондондери, наричан Дери от националистите, където полицията провежда операция след като дисиденти републиканци се събраха за неразрешен поход.

Освен че днес се навършват 25 години от мирното споразумеине от Разпети петък, на тази дата републиканците традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 година срещу британското управение.

Полицаи в брониран „Ланд Роувър“, паркирали встрани от парада, са били нападнати със запалителни бомби.

За кратко автомобилът е бил обхванат от пламъци, след което се е оттеглил. Няма съобщения за ранени. Парадът е бил предвождан от група хора, облечени в камуфлажни дрехи.

Група младежи с маски са подпалили кофи за боклук и са блокирали един от пътищата към Креган.

Лидерът на центристката партия „Алианс“ Наоми Лонг заяви, че е „абсолютно трагично“ да се наблюдават хора, родени след споразумението от Разпети петък да нападат полицията. Полицията призова за спокойствие.

Британското и ирландското правителсво осъдиха инцидента. Министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че се надява страстите бързо да се успокоят и полицята де се върне към рутинното си изпълнение на задълженията.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8-и май.  1,5 млн. лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки.  Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети, засегната настилки и павета, изнесе асфалт, каза Васил Василев, началник отдел в Общината:..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите  "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията,..

публикувано на 20.05.24 в 16:14