Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонлийкс: Сърбия се ангажирала с доставка на оръжие за Украйна

Президентът на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди един от изтеклите в интернет секретни доклади, съобщава Ройтерс. Течът на информация, чиято достоверност не може да бъде независимо проверена, медиите нарекоха Пентагонлийкс.

Графика с отговорите на 38 европейски правителства на исканата от Украйна военна помощ показва, че Сърбия е отказала обучението на украински войници, но се е ангажирала да изпрати оръжия или дори вече е предоставила военна помощ. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да доставя оръжие на Киев в бъдеще, въпреки че отказа да санкционира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Изтеклият документ е маркиран като "секретен" и с гриф "забранено за споделяне с чужди разузнавателни служби и военни". Текстът носи дата 2 март и с печата на кабинета на обединените началник-щабове. Ройтерс подчертава, че не може независимо да провери автентичността на документа.

Засега кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и украинското посолство в Белград се въздържат от коментар, както и Пентагонът.

Правителството на Вучич изповядва неутралитет във войната в Украйна, въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

"Ако този документ е автентичен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или президентът е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжия на Украйна", коментира Януш Бугайски, експерт по Източна Европа от Jamestown Foundation.

Разкриването на информацията идва малко повече от месец след като в проруски канал в Телеграм бяха публикувани документи за доставката от сръбски оръжеен производител на 122 мм ракети земя-земя "Град" за Киев през ноември. От документите е видно, че крайният потребител е украинското правителство. Русия поиска от Сърбия официално обяснение за предполагаемите доставки. Производителят от Валево отрече сделката, а президентът Вучич нарече твърденията "лъжа".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33