Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Засилването на частните военни компании дразни висшето офицерско съсловие в Русия

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов, БНР

"Източна Украйна продължава да е основен фокус на бойни действия. В южните части на Украйна продължават да ескалират сраженията между украинските и руските части. Наблюдават се украински атаки зад линията на руските позиции в Запорожие и Крим. Има атаки на територията на Мариопул и Мелитопол. Украинските сили опитват да прехвърлят отвъд руските позиции сражения и обстрел, може би с идеята за подготовка на контраофанзива в района. В Бахмут и в Маринка ситуацията е много тежка". 

Това обобщи пред БНР журналистът Руслан Трад. 

И допълни, че руските сили контролират немалка част от Бахмут, а украинските са предимно в западната част на града. 

"Изявленията на основателя на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин са свързани с вътрешните междуособици в силите за сигурност и агенциите за сигурност в Русия, както и с процес, който тепърва ще се засилва - поява на нови частни военни компании. В руския контекст те не са по същество частни компании, а формирования, дълбоко свързани с мрежата на армейските структури в руската армия, отделно и с военното разузнаване и контраразузнаване на Руската федерация. Пригожин и "Вагнер" показаха как може да се развие един успешен модел, затова се появяват подобни формации като "Конвой".

По думите на журналиста "Конвой" е разположена на много специфично място в Крим - в учреждение от съветско време, където са се провеждали обучения за снайперисти:  

"Човекът, който създава тази структура, е назначен от руската окупация администратор, който контролира Кримския полуостров. Той инвестира в тази структура, но армейският състав е или от бивши хора, воювали във "Вагнер", или от хора, свързани със "спецназ", така че моделът е идентичен. Съставът на "Конвой" е от около 300 до 400 войници. Командирът е бивш командир на "Вагнер". 

В предаването "12+3" Руслан Трад посочи още, че конкуренцията между силите за сигурност вътре в Кремъл е видима

"Като "Вагнер" и "Конвой" има поне още дузина подобни формации в Русия. "Вагнер" е средна като брой хора, но е една от най-ефективните, най-добре подготвените. Получава много голяма подкрепа със самолети, бойна техника. Засилването на такива групи дразни висшето офицерско съсловие". 

Според него на този етап няма как войната да спре през дипломацията, тъй като и двете страни нямат нито изгода, нито възможност да спрат военните действия. 

"Лятото ще бъде активно като бойни действия. Разкритията покрай "Вулкан" показват колко по-сложен е конфликтът - не просто имаме военни действия. Винаги трябва да имаме предвид, че войната се води и в киберпространството, и в кулоарите на ООН. Не виждам как скоро конфликтът ще приключи по дипломатически начин". 

Интервюто на Снежана Иванова с Руслан Трад в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешно заседание в Плевен заради щетите от бурята

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички ангажирани с почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети след снощната продължителна буря от силен дъжд и градушка. Около 20 часа снощи падна силен дъжд с градушка, с големина на лешник, 3-4 см на места. Те бяха придружени със силен вятър и порой в..

публикувано на 09.05.24 в 07:47
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори

Гордана Силяновска Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели втория тур на президентските избори в Северна Македония срещу настоящия държавен глава  Стево Пендаровски. Силяновска обяви, че ще бъде президент на всички. Тя коментира и отношенията с България: "Не мога да кажа, че смятам ветото за инструмент за изграждане на добросъседство с..

публикувано на 09.05.24 в 07:42

Без представители на "неприятелски страни" на Парада на победата в Москва

Русия не е поканила на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. От Москва съобщиха за 8 пострадали при украинска атака с дрон в Белгородския регион и за нападение срещу петролна база в Анапа в Краснодарския край. ЕС: Страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 07:32

От днес започва изплащане на украинската помощ за фермерите

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството днес започва изплащане на украинската помощ към земеделските производители. Над 51 000 фермери ще получат 295 млн. лева  компенсаторната помощ заради негативите, предизвикани от войната в Украйна. Средствата са разпредели в две направления: 166 млн. лв. от тях са  за градинари,..

публикувано на 09.05.24 в 07:26

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05