Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните произведения, вдъхновени от Великден

Снимка: pixabay.com

Някои от най-великите произведения в класическата музика са вдъхновени от Великден. Стотици години композитори са търсили и намирали музата в текстовете на Библията и древните молитви и са пресъздавали чрез музиката тайнството на Страстната седмица и тържеството на Великден. Особено въздействаща е православната музика,която издига молитвата към висините чрез силата на гласа. Кои са някои от авторите и произведенията, които по най-ярък начин показват, че Възкресение Христово етриумфна светлината над злото?

Едва ли има човек, който да остане равнодушен пред въздействието на песнопенията, посветени на страданията Христови и Възкресението, които носят радост и надежда на вярващите. Записите на Борис Христов и хора при храм-паметника „Александър Невски“, направени през 70-те години на миналия век, отдавна са сред най-ценното ни наследство. В тази колекция са някои от най-важните химни за православните християни. Песнопенията съпровождат службите още от най-ранната история на Църквата - първоначално са били изпълнявани от всички присъстващи християни.

Св. Йоан Златоуст е казал: „Бог, виждайки, че мнозина от хората са небрежни духовно, че се отегчават при четене на Свещеното Писание, че неохотно се посвещават на този труд, и желаейки да направи този труд желан, като унищожи чувството на скука, прибавил към пророчествата и мелодия, та всички, като се наслаждават от стройността на напева, с голямо усърдие да Му възнасят свещени песнопения.”

Постепенно обаче практиката да пеят всички присъстващи на службае била отменена и се създава специалният чин на църковните певци, огласяващи богослужението. Ортодоксалната църква не позволява използването на музикални инструменти, а само на гласове. В църквата „Света Параскева“ в София вече няколко години диригентката Нели Трошева се опитва да възроди интереса на общността към хоровото пеене на Разпети петък – най-тъжния ден в годината. Тогава звучи Надгробен плач, или както още се нарича – Опело Христово - във версия, създадена от композитора Добри Христов.

Един от най-старите запазени химни „Христос воскресе“ в западно-европейската традиция е датиран през 1160 г. 

Има много прекрасни творби, посветени на Страстната седмица и Възкресение Христово, от гениални майстори през вековете. Сред най-изпълняваните са т. нар. Пасиони на Йохан Себастиан Бах, който е прекарал почти целия си съзнателен живот в служба на Бога и църквата. През 1727 г. за първи път прозвучава неговият Матеус Пасион (или Страстите по Евангелие на Матей) и прочутата ария „Имай милост, Боже мой“.

Близо 10 години след Матеус пасион на Бах светът получава друг великолепен подарък за Страстната седмица – Стабат матер – красива религиозна творба, възпяваща скърбящата Дева Мария в подножието на кръста, на който е разпнат нейния син. Авторът Джовани Перголези не доживява Христовата възраст – умира едва 26-годишен, но вече оставил това изумително наследство за следващите поколения.

Стабат матер е само едно от произведенията, които са станали традиция за дните преди Възкресение Христово. И трябва да отбележим, че западноевропейската великденска музика е много по-популярна сред широката аудитория дори и у нас, защото отдавна е излязла от църковната рамка и по това време на годината звучи на хиляди сцени по целия свят – извън църковните служби. На Велики четвъртък, например, в столичната зала „България” прозвуча Реквием от Волфганг Амадеус Моцарт – едно от най-въздействащите творения в жанра.

Смъртта прекършва гения Моцарт преди да успее да довърши своя Реквием. Докато другата емблематична творба в жанра е написана, за да почете близък приятел – Джузепе Верди го създава за погребението на поета Алесандро Мандзони преди 150 години. Тази музика също звуча през Страстната седмица – в Софийската опера. Ден на гнева е една от най-въздействащите сцени в световната музика изобщо.

И Стабат Матер, и Реквием, са музикални жанрове, които не спират да вдъхновяват композиторите дори в нашето съвремие – Арво Пярт, Андрю Лойд Уебър, Карл Дженкинс са сред авторите на въздействащи, макар и в съвсем различен стил, произведения. 

В българската православна традиция един от най-важните български композитори, създал много от най-популярните в наши дни църковни песнопения, е Добри Христов. Между 1936 г. и 1940 г. той ръководи хора към катедралния храм „Св. Александър Невски“ и това го вдъхновява за творчество. 

Часове ни делят от възвестяването на Възкресението Христово, когато ще зазвучи и радостниятхимн „Христос Воскресе“!

Произведенията, описани в материала, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15