Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9-15 април 2023. Анапурна

6
Анапурна
Снимка: Seven Summit Treks

Този път посвещаваме рубриката за екстремни спортове на връх Анапурна, тъй като в експедициите там в момента има българско участие. Както вече сме съобщавали, 64-годишният алпинист от Сливен Господин Динев тази пролет е в Хималаите, в опит да изкачи Анапурна, а после - живот и здраве, още два осемхиляника - Дхаулагири и Макалу.


Високият 8091 м Анапурна е десетият по височина в света и е сочен за най-смъртоносния осемхилядник. Над 30 на сто от хората, които поемат към него, намират смъртта си по склоновете му. Това се дължи на високата лавиноопасност, огромни сераци и цепнатини също представляват сериозна заплаха за сигурността на шерпи, клиенти и алпинисти. Въпреки това, всяка пролет десетки хора от цял свят се стичат там с желанието да го изкачат. Тази година властите в Непал издадоха 54 пермита и като се има предвид, че зад почти всеки от участниците в няколкото експедиции има по един шерп, плюс екипа, който фиксира парапетите до върха, можете да си представите за какво стълпотворение на хора става дума. Това наложи ръководителите на експедиции да направят сериозно разпределение, за да няма струпване на хора по маршрута, което би изложило участниците на сериозен риск от инциденти. 
Динев с пакистанския рекордьор Шехроз Кашиф преди атаката
Снимка: Господин Динев - личен архив

Още когато опъваха въжетата, над Лагер 2 падна лавина и шерпите разказаха, че за няколко минути са се разминали с бедствието. Трима техни колеги, които оборудват маршрута към Еверест, тази седмица загинаха именно при такъв инцидент - лавина по ледопада Кхумбу. Това наложи някои от шерпите на Анапурна да се отправят към района на Еверест, за да издирват затрупаните си колеги. Акцията обаче се оказа безуспешна.

На 15 април бяха записани първите изкачвания за сезона на Анапурна - близо 20 души, половината от които шерпи. Сред изкачилите се е известен лекар-кардиолог от Северна Македония. Сашко Кедев се изкачва с кислороден апарат и това е шестият му осемхилядник, разказаха за БНР алпинисти от РСМ. Качила се и принцесата на Катар, придружавана от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. 

Истински фурор в родината си предизвика младият алпинист Саджид Садпара, който стана първият пакистанец, изкачил този осемхилядник без допълнителен кислород. Саджид е син на легендата Али Садпара, който остана под К2 по време на зимната експедиция там преди 2 години. Тогава младият мъж се наложи да се върне сам в Базовия лагер, след като преодоля голяма част от маршрута, докато баща му продължи изкачването, заедно със своя клиент Джон Снори от Исландия, но двамата загинаха при неизяснени обстоятелства. След тази трагедия Саджид Садпара се зарече да продължи мечтата на баща си и да се опита да стане първия пакистанец с т.нар. Хималайска корона. От 14-те най-високи върха на планетата той е изкачил вече 5. Саджид не използва допълнителен кислород, а заедно с Господин Динев, участва в тази експедиция в проправянето на пътя към върха.


Али Садпара със сина си Саджид
Снимка: Личен архив на Саджид Садпара

Българинът достигна Лагер 4 (6500 м) в петък. До там той се движеше с екипа от шерпи, които фиксират въжетата. Те имаха нужда от помощ, тъй като обилни снеговалежи бяха разрушили част от парапетите в най-лавиноопасния участък от маршрута, между Лагер 2 и Лагер 3. Именно там Динев се включи в разравянето на въжетата, в опъването на нови и в повторното изграждане на височнните лагери. 

Господин Динев е член на националния отбор по алпинизъм през 80-те години на миналия век. Тогава, по време на опит да изкачи Анапурна, губи своя приятел Милен Метков, и сега се завръща, за да сбъдне общата им мечта. 

Общо петима българи са изкачили Анапурна през годините. Трима от тях - по време на националната експедиция през 1989 г., Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев (и тримата без допълнителен кислород). През 2016 г. Боян Петров също изкачва върха без кислороден апарат, а 2 дни след него на върха стъпва и сливналията Атанас Скатов, с кислороден апарат.


Преди заминаването си сега неговият съгражданин Господин Динев заяви желание да се опита да изкачи Анапурна без допълнителен кислород, което обичайно забавя и най-подготвените алпинисти, но придава по-висока стойност на всяко изкачване на голяма надморска височина, тъй като се понася значително по-тежко от организма.

Очаква се втората атака на Анапурна да започне след броени часове, когато времето би трябвало да се подобри. Първите изкачвания бяха осъществени при силни ветрове. Когато ветровете стихнат, пред желаещите подобно постижение ще останат "само" дълбокият сняг, лавинната опасност и новите цепнатини, които са се отворили по маршрута. 

По информация от събота, 15 април, предиобед, Господин Динев е в Лагер 3, където вероятно е слязъл, докато изчаква подобряване на времето. Проследяващото му устройство обаче е изключено часове наред, вероятно заради проблем с батерията.
Тракът от петък вечерта
Снимка: Таня Иванова
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49