Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борисов ухажва ПП и ДБ, за да минимизира политическите щети на предстоящите местни избори"

Цветан Цветанов: Може би се разиграва театър, за да се подготвят партиите за следващите избори

"Трябва да се работи национално отговорно и да се формират тематични мнозинства"

Снимка: www.republikanci.bg
Наблюдаваме промяна в политическото поведение на парламентарно представените партии на консултациите при президента. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, лидер на „Републиканци за България“.

"Има видимо понижаване на градуса на взаимните критики, но принципните различия остават съществени. Може би се разиграва политически театър, за да може да се подготвят за следващите избори"

Калоян Методиев: Това не са консултации за правителство, а за пари

Победата на ГЕРБ на последните предсрочни парламентарни избори е пирова, смята Цветанов. 

"Борисов щеше да е по-спокоен политически, ако бяха втори.  Той може да се препъне в тежестта и отговорността при връчването на първия мандат и да не е в състояние за две години, спечелвайки три пъти парламентарни избори, да състави правителство.  Борисов ухажва ПП и ДБ, защото знае, че това е начин да минимизира политически щети на предстоящите местни избори"

Това, което беше договорено от двете основни формации в парламента, е една законодателна рамка, която обаче е без съдържание, смята още Цветан Цветанов. 

"Говорим само за законопроекти. Това са заглавия на съответните закони. В самото съдържание ще се получи голямото различие, което може да създаде политическо противопоставяне".

Двете формации трябваше да използват времето не само за консултации по законодателната рамка, а и за разпределяне на постоянните комисии, смята бившият втори човек в ГЕРБ. 

"В предишния парламент голяма част от блокирането на законодателната дейност дойде заради структурирането и гласуването на тези постоянни комисии".

Борисов има два варианта, но всеки от тях би му създал проблем, обясни Цветанов. 

"Единият е да направи нещо с ПП и да изпълни тази законодателна програма. Но тогава може да получи удар от останалите политически формации в парламента. Борисов няма реално полезен ход"

В момента трябва да се работи национално отговорно и да се формират тематични мнозинства, убеден е Цветан Цветанов.

"Най-възможният вариант за правителство, което да се формира в някакво парламентарно мнозинство, е между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Може да има и частична подкрепа от „Възраждане“ в определени законодателни дейности".

Цветанов отбеляза като проблем и неяснотата около бюджета, който ще бъде предложен.

"И какъв ще бъде дебатът, който ще се води. Приемането на един бюджет отнема 4 до 6 седмици. Ако парламентът съществува до 15 юни, за да го приеме, той може би ще има и по-амбициозна програма, свързана със законопроекти, отнасящи се до Плана за възстановяване и устойчивост. Ако има политически консенсус за конституционно забавяне на процедурата по връчване на третия мандат, могат да бъдат приети тези законодателни пакети"

Лидерът на  „Републиканци за България“ смята за невъзможно провеждането на избори 2 в 1. 

"Ако местните и парламентарните избори ще проведат заедно, хаосът ще бъде пълен. Отговорността ще е на президентската институция".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Цветан Цветанов може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЖП гарата в Казичене е недостъпна след вчерашния дъжд в София, влаковете не спират на нея

Няма достъп до ЖП гарата в Казичене заради вчерашния дъжд в София и влаковете не спират на гарата.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Казичене, Кривина, Долни Богров, квартал „Христо Ботев“ и квартал „Слатина“ са сред най-пострадалите населени места в София след вчерашния дъжд с градушка. Всички служители на столичната..

публикувано на 23.05.24 в 16:33

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева са за администрацията.  Заплатата за неакадемичния персонал със средно образование става 1680 лв.,..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като..

публикувано на 23.05.24 в 15:10