Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уклончиви обяснения на властите в Берлин за изгонените руски дипломати

Снимка: Ройтерс

Уклончиви обяснения дадоха властите в Берлин. Представител на германското министерството на външните работи посочи, че са водени разговори с Москва за служителите в двете дипломатически представителства и отбеляза, че пристигането на руски правителствен самолет в германската столица има връзка със случая.

Въшното министерство на Германия не потвърди, но и не отрече казаното от руските си колеги в Москва. Не е ясно колко точно души са били изгонени. Германия и Русия вече няколкократно гониха свои дипломати, като представителствата и на двете страни вече са със силно намален персонал, а услугите са свити.

Ситуацията се влоши силно с началото на руската война срещу Украйна.

Миналата година по това време Берлин изгони 40 руски дипломати, които обвини в шпионаж. С това общият им брой намаля с една трета.

Сутринта руски правителствен самолет е излетял от Москва за Берлин със специално разрешение. Очакваше се самолетът Ил 96-300 да се върне в Москва в следобедните часове.

Всъщност въздушното пространство между ЕС и Русия е затворено заради санкциите, наложени в хода на войната в Украйна. Не е ясно дали на борда на този самолет може да е имало руски дипломати.

През април миналата година Русия обяви 40 германски дипломати за "нежелани лица" и нареди тяхното експулсиране.

Броят им съответстваше на около една трета от германския дипломатически корпус в Русия. Това от своя страна беше реакция на експулсирането на 40 руски дипломати в началото на април 2022 г., които според Берлин са работили в Германия като заподозрени шпиони. От началото на руската агресивна война ЕС и Русия са изгонили по стотици дипломати.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател  има седем..

публикувано на 01.07.24 в 07:36

БНБ понижи основния лихвен процент

Българската народна банка определи по-ниско ниво от 3,63 на сто на основния лихвен процент от 1 юли. През май и юни основната лихва беше 3,78 на сто. Показателят е технически, но ясно отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.07.24 в 07:34

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16