Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват сезона в гимнастическия паркур, има готов проект за специален парк

Снимка: Клуб ReCreate

Четири клуба от Варна, Благоевград и София ще се борят за отличията в първото за годината състезание от държавното първенство в гимнастическия паркур. Надпреварата ще се проведе на 29 април в Северен парк в столицата, а дисциплините включени в програмата са две – скорост и свободен стил.

"Постарахме се тази година състезанията да бъдат една идея по-добри. Този път ще добавим бутон за спийд, както се прави по световните състезания, за да бъде всичко по-адекватно и по -професионално. Ще имаме по- добро озвучаване, водещи, музика и съответно обучени съдии, които преминаха специален курс при двукратния ни световен шампион Делян Димитров – Дидо", съобщи Йоан Досев, е представител на клуб ReCreate, организатор на първенството.


Домакините ще използват старите съоръжения, които вече са доста амортизирани, като се надяват скоро да започне изграждането на нов специализиран парк за паркур.

"За момента разполагаме с постройките, които сме използвали досега, но те започват лека- полека да се амортизират. Може би за следващите състезания ще трябва да измислим нови постройки, които да съответстват на стандартите за световните състезания. Трябват ни повече постройки с лостове, повече постройки със стени, за да може да се комбинират всичките елементи, които се изискват в критериите за оценяване.

През ноември месец, с подкрепата на федерацията и на всички останали атлети в България, успяхме да съберем нужните 1000 подписа в онлайн петицията, с която искаме да бъде изграден паркур-парк. Паркът ще бъде на територията на община Илинден в Западен парк. Вече имаме разрешение, трябва да проведем една среща с кмета на общината, в която да уточним точно къде и как ще се разположи съоръжението. Мисля, че това ще бъде най -големият парк на Балканите.

Това ще помогне не само за развитието на спорта в България, но ще привлече и туристи, които ще идват да тренират. Бюджетът за проекта е около 1 милион лева и се надяваме да бъде финансиран от Министерството на младежта и спорта и Столичната община", допълни Йоан Досев.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томаш

Локомотив (Пд) се раздели с Александър Томаш

Старши треньорът на Локомотив Пловдив Александър Томаш повече няма да води “черно-белите”, съобщиха в официално изявление от футболния клуб. В момента тека заключително разговори за разтрогването на договора на наставника. “Уважаеми локомотивци, днес се проведе среща между собственика на Локомотив Христо Крушарски, изпълнителния директор..

публикувано на 23.05.24 в 18:42

Новак Джокович отпразнува рождения си ден с победа

Новак Джокович отпразнува своя 37-ми рожден ден, като влезе в четвъртфиналите на турнира в Женева след комфортна победа в два сета срещу Яник Ханфман. Световният номер едно свърши лесно задачата си срещу тенисист, който по-рано в турнира победи Анди Мъри. Джокович се наложи с 6:3, 6:3 на турнира в Швейцария, след като спаси девет от 10-те точки за..

публикувано на 23.05.24 в 05:44
Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа

Аталанта и Лукман нахлуха във футболната история след 3:0 над Байер

Отборът на Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа, след като на финала в Дъблин (Ирландия) победи Байер (Леверкузен) с 3:0. И трите гола вкара нигериецът Адемола Лукман - в 12-ата, 26-ата и 76-ата минута. Така той стана първият футболист с хеттрик във финал на турнира Лига Европа, както и за неговия предшественик Купата на УЕФА. Загубата е..

публикувано на 23.05.24 в 00:27
Александър Томаш

Александър Томаш: Клубът сериозно трябва да се замисли какво иска

Мнение на старши треньора на Локомотив (Пловдив) - Александър Томаш, след поражението с 0:3 от Лудогорец в 34-ия кръг на Първа лига: "Вече казах, че в тези мачове, които останаха даваме шанс на абсолютно всички, за да видим кой заслужава от лятото да носи екипа на Локомотив. Лошо начало, дефакто ние сами си отбелязахме два гола. Това показва нивото..

публикувано на 22.05.24 в 23:08
Гергана Топалова

Топалова преодоля втория кръг на турнир в Словения

Втората ракета на България в женския тенис Гергана Топалова се класира за третия кръг на турнира в Оточец (Словения) след победа над представителката на домакините Нина Поточник. Топалова се справи със словенката с 4:6, 6:4, 6:3 за 2 часа и 25 минути игра и в третия етап ще срещне грузинката Екатерине Горгоридзе. Също днес Горгоридзе..

публикувано на 22.05.24 в 21:41
Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров с две победи на турнир в Букурещ

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на сингъл и за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис в Букурещ (Румъния) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 5 в схемата Нестеров победи на старта Михай Коман (Румъния) с 6:4, 4:6, 6:4 за 2:47 часа. Българинът направи страхотен обрат..

публикувано на 22.05.24 в 21:30
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: По-ценна е 13-ата титла за клуба

Мнение на старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, след успеха с 3:0 над Локомотив (Пловдив) в 34-ия кръг на Първа лига: " Да, доволен съм от реакцията след загубата от Черно море. Знаете, че отборът има голям потенциал и той го показа точно в този мач, точно пред очите на собствениците. Искам да поздравя ръководството, искам да..

публикувано на 22.05.24 в 21:26