Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов към ПП-ДБ: Кажете на избирателите, че ДПС е по-приемливо от ГЕРБ и правете коалиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Днес предстоят още срещи на експертните екипи по секторни политики между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Целта е да се направят точни разчети за това, което е възможно да се направи.

Той отново призова ПП-ДБ да представят своя проект за кабинет с втория мандат, като подчерта, че най-добрият вариант остава партньорство между първите две сили в 49-ия парламент

Борисов коментира и разговорите за съставяне на правителство:

"Дори няма смисъл да се говори за квоти, ако се стигне до такъв кабинет. Най-доброто от двете партии - и политическо, и експертно. Щото нашите експерти станаха политици. Така би трябвало да изглежда. Но ако имат сериозно намерение да направим кабинет. Ако нямат, това е - вече бих го нарекъл - изнудване. Няма да ви кажем нищо, вие - провалете си първия мандат, скарайте се с всички останали, та да можем ние след вас да минем и да говорим с тях". 

"И докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, считайки че в този парламент, в този мандат - първи или втори, коалиция между двете партии ще е най-доброто управление на България, те продължават да ми говорят за другите. Другите имат имена. Значи ДПС е по-приемливо от ГЕРБ. Кажете го на вашите избиратели. И аз ще се съглася. Направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавят с плаващи мнозинства, с подобни глупости - това е само хора, които не знаят как се управлява държавата", каза още лидерът на ГЕРБ.

Днес предстоят още срещи на експертните екипи по секторни политики между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Целта е да се направят точни разчети за това, което е възможно да се направи.

Той отново призова ПП-ДБ да представят своя проект за кабинет с втория мандат, като подчерта, че най-добрият вариант остава партньорство между първите две сили в 49-ия парламент.

Според него днешният ден трябва да се използва, за да се разгледат програмите. Борисов заяви, че програмата на ГЕРБ е по-конкретна и по-добре разписана във всички сектори. В същото време той заяви, че ще дадат шанс на ПП-ДБ.

„Заради нашите избиратели искам да им кажа, че с този подход – сутрин по телевизорите да говорят как няма с ГЕРБ, но с другите би могло, и да получават плаващо мнозинство, няма да го получат“, подчерта Борисов. Той уточни, че това е ясен сигнал, че няма да се получат нещата по този начин.

„Избягвам ултиматумите, предупрежденията, но Гюров от ПП говори по телевизорите, че едва ли не има парламент заради тях, това няма да им го спестим, защото не е вярно. Парламент щеше да има и без тях“, категоричен е Борисов.

„По цялата програма ще се осъществяват срещите, за образование – толкова пари, за иновации, наука и т.н. Имали ги парите в бюджета? Ако ги няма, като дойде бюджетът, да запишем там нужните цифри“, поясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ако с ПП-ДБ се разберат по програмите, то няма значение с кой мандат ще се случи кабинетът. „Когато има програма и това дали Кирил Петков е премиер, няма значение. Те вече го признаха, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с избора на председател на НС. С това, че казват как позволяват ние да ги контролираме, виждате колко е нелепо. Ако ние сме лоши, дават на лошите да ги контролират, няма логика“, каза още Борисов, след което подчерта, че няма как да не се разберат по програмите, защото там има заложени 10-12 млрд. за капиталови разходи.

„Ако ги махнем всичките, ще останат за социални. Приемаме този план и хората знаят, че една година няма да се строи нищо, така че няма как да не се разберат“, допълни Борисов.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Дъхът на дявола" с премиера в Ловеч

Ловешкият драматичен театър представя премиерата на пиесата "Дъхът на дявола". Режисьор е Боил Банов, а в една от главните роли влиза Христо Мутафчиев. "Дъхът на дявола" - "Бурунданга", е романтична комедия от известния драматург Жорди Галсеран, сред чийто творби са  "МетодътГрьонхолм" и  "Испанска афера". "Бурунданга" се поставя..

публикувано на 05.06.24 в 07:05

Очаква се кабинетът да отпусне компенсации за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил Кабаиванов миналата седмица след протести на жителите от пострадалите села...

публикувано на 05.06.24 в 05:19

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата.  Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда..

публикувано на 05.06.24 в 04:46

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение  с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил..

публикувано на 05.06.24 в 03:25
Вера Йоурова

ЕК: Франция, Германия и Полша са постоянно обект на руски атаки с дезинформация

Франция, Германия и Полша са се превърнали в постоянни мишени на руски атаки с дезинформация по време на предизборната кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Това обяви еврокомисарят за ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Франс прес. Тя се позова на данни от Европейската обсерватория за цифрови медии и допълни, че..

публикувано на 05.06.24 в 03:25

Горещини се очакват в Гърция през следващите няколко дни

Гръцките власти предупреждават за изключително високи температури в следващите дни. Туристите бяха предупредени да избягват обедните часове за плаж. Във вторник на няколко места в страната бяха измерени температури от 40 градуса. От националната метеорологична служба съобщават, че през идните дни термометрите ще достигнат от 37 до 40 градуса. В северната..

публикувано на 05.06.24 в 02:56