Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Без масов спорт няма да имаме и професионален

Снимка: БГНЕС

Президентът на Република България Румен Радев избра да акцентира върху приобщаването на младите хора към спорта при откриването на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта - нови възможности". Събитието в София тех парк имаше за цел да насърчи масовия спорт в страната и в него участие взеха петима министри от служебния кабинет - на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното управление Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов и на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков. Присъстваха и представители на спортни организации, общинската власт, компании и управляващи органи на програми за европейско финансиране. 

В обръщениетото си държавният глава акцентира върху смисъла на масовия спорт и върху някои наследени проблеми (чуйте в звуковия файл).

Предстоят множество ремонти на спортните салони и площадки, но първостепенна задача включването на децата в масовия спорт, допълни Сашо Пенов. Втората текуща задача е да бъде осигурена връзката между федерациите и училищата и учителите по физическо възпитание и спорт, които да осъществят прехода от масовия спорт към по-високи спортни постижения, добави той и посочи, че е предизвикателство да бъде показано на родителите, че спортът и ученето не си пречат, а могат да се допълват успешно. Друга цел е да бъде изградена връзка на масовия спорт за развитието му не само в училищата, но и в университетите, каза още той.

Събрали сме се в този отбор на Министерския съвет, на президента Румен Радев, за да направим така, че да развием инфраструктурата на спортните обекти, а съществуващата инфраструктура да бъде обновена, изтъкна Иван Шишков. По думите му неговата институция ще направи всичко възможно, не само да осигури финансиране, а и да проектира какво и как трябва да се строи, за да се издигне нивото на българския спорт и да се създадат условия. Без условия няма как да се произведат добри спортисти, няма как да имаме добри резултати, посочи той. 

"Изградена е огромна по мащаб спортна инфраструктура в България, но тя е в тежко състояние", изтъкна Весела Лечева. Тя отбеляза, че се търси решение, така че по-скоро България да даде модерните съоръжения за нашите деца и нашите елитни спортисти. По думите ѝ много трудно се намират възможности като решения само през бюджетните средства, но затова насреща са европейските програми и фондове. Много пъти сме коментирали, че масовият спорт е изключително важен елемент, но масовият спорт и елитният спорт не могат един без друг, каза още Лечева.

На събитието присъстваха и представители на футболния съюз,, водени от техническия директор Георги Иванов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилияна Николова и Валентина Иванова

Стилияна Николова: Отивам в Париж, за да си свърша работата

"По време на олимпийските игри в Париж си представям една много пълна и шумна зала. За мен това е състезание като всяко друго. Отивам, за да си свърша работата", това са очакванията на Стилияна Николова за най-големия спортен форум. "Няма състезание без напрежение, има винаги тръпка и притеснение дали ще покажеш какво можеш. Всеки един турнир е..

публикувано на 20.06.24 в 15:01

Черно море се подсили с бразилец

Българският футболен вицешампион Черно море си осигури трето лятно попълнение, след като привлече в състава си 21-годишният бразилец Дуду, съобщиха от клуба. Дуду е Едуардо Фернандес Родригес де Соуса пристига на "Тича" от Апаресидензе, участник в бразилската трета дивизия. Играе като крило и атакуващ халф. Висок е 174 см. Офанзивният..

публикувано на 20.06.24 в 07:59

Анди Мъри под въпрос за Уимбълдън

Анди Мъри, който беше принуден да се оттегли контузен от мача си от втория кръг на турнира по тенис на трева в "Куинс Клъб" в Лондон (Великобритания) от сериите АТР 500, заяви, че се е почувствал зле на загрявката преди двубоя си с Джордан Томпсън. "По време на загрявката се чувствах доста некомфортно и след това тръгнах нагоре по стълбите..

публикувано на 20.06.24 в 07:21
Шотландия и Швейцария завършиха 1:1

След 1:1 Шотландия и Швейцария запазиха шансове за класиране

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите. По-рано, в..

публикувано на 20.06.24 в 00:30
Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Националният отбор на България по волейбол за девойки под 18 години се класира за полуфиналите на Балканското първенство в Тирана, Албания. Селекцията на старши треньора Антонина Зетова записа втора чиста победа във втория си мач от шампионата, в който се изправи срещу домакина Албания и го надигра с 3:0 (25:5, 25:11, 25:15).  С двете..

публикувано на 19.06.24 в 23:36
Мария Александра Арнаудова е първа в категория 71 кг

Втора титла за България от европейско по вдигане на тежести

Втора титла заслужи България на европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Заслужи я Мария Александра Арнаудова в категория до 71 килограма. Състезателката на треньора Живко Николов от клуб Титан Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия...

публикувано на 19.06.24 в 22:36
Любомир Епитропов

Епитропов e на европейски финал и на 200 м бруст

Любомир Епитропов се класира за финала на 200 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Това е втори финал на шампионата за Епитропов, който преди ден се нареди осми на 100 метра бруст. Българинът зае второто място във втория полуфинал на 200 метра бруст с 2:10.38 минути. Той не успя да покрие..

публикувано на 19.06.24 в 21:21