Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, конфликтът в Судан - акценти от седмицата по света

В петък папа Франциск започна 3-дневна визита в Унгария. Преди това бе обявено, че ще разреши жените да имат право на глас на следващото редовно Общо събрание на Синода на епископите за синодалността в Църквата през октомври.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата по света:

  • Украйна стана обект на нова серия руски въздушни удари, които взеха десетки цивилни жертви, а китайският президент Си Цзинпин е посъветвал украинския си колега Володимир Зеленски да преговаря с Москва.
  • Няколко държави, сред които България, се договориха да работят за нов маршрут за доставка на азерски газ към ЕС.
  • Все повече страни успяха да изведат свои граждани от Судан, където размириците продължават, заплашвайки да предизвикат и хуманитарна криза.
  • Джо Байдън обяви официално, че ще се кандидатира за втори президентски мандат.

Войната в Украйна

Доминираха новините от и за Украйна, като сред тях се открои едночасовият телефонен разговор между президента Володимир Зеленски и неговия китайски колега Си Цзинпин. Киев отдавна очакваше такъв контакт заради предлагания от Пекин план за уреждане на конфликта, който Русия вече определи като "добра основа за преговори", тъй като не засяга нейните териториалални претенции към Украйна. Според китайската агенция Синхуа Си Цзинпин е заявил на своя украински колега, че "диалог и преговори са единственият изход от войната", като Пекин е готов да изпрати свой посредник. От своя страна Зеленски написа в Туитър, че е обсъдил със своя китайски колега начини за сътрудничество с цел постигането на, по думите му, "честен и траен мир". Той обаче даде да се разбере, че Киев няма да приеме мир срещу териториални отстъпки.

В очакване на украинска контраофанзива, тази седмица идваха разнопосочни сведения за случващото се на фронта. Докато украинските сили твърдят, че удържат Бахмут, руската страна заявява, че градът е почти изцяло под неин контрол. Тя освен това твърди, че контролира напълно източния бряг на река Днепър в Херсонска област на фона на сведения, че украински части отново са завзели позиции там. Русия нанесе и нова серия нови смъртоносни ракетни удари по редица украински градове. Най-много - 23, са жертвите в централния град Уман, където ракета удари жилищен блок. Сред загиналите има четири деца.

За първи път от близо два месеца беше атакувана и столицата Киев.

Москва даде да се разбере, че е решена да продължи агресивните си действия. Според външния министър Сергей Лавров неговата страна ясно е обяснила задачите на така наречената си "специална военна операция"

"Да отстрани създаваната от години от натовците заплаха за нашата сигурност, непосредствено до нашите граници, и да защити хората от публично заявените от киевския режим преки заплахи за изтребване и изгонване от териториите, на които в продължение на столетия са живели техните предци", заяви руският външен министър, докато ръководеше заседание на Съвета за сигурност на ООН като негов ротационен председател. Лавров обвини Съединените щати и техните съюзници в опит да подменят Устава на ООН със свои нови правила.

Че Москва е нарушила този Устав с нахлуването си в Украйна напомниха на Лавров не само западните дипломати, но и самият генерален секретар на Световната организация Антониу Гутериш.

Гутериш е предал на руския външен министър писмо до президента Владимир Путин, в което предлага варианти за продължаване на сделката, по която украинско зърно бива изнасяно през безопасни коридори през Черно море. Русия обвързва участието си в сделката с премахване на западните санкции за руски селскостопански продукти и торове. Подробности за предложенията не бяха обявени, но според първите реакции от Москва, те не задоволяват исканията ѝ.

Колкото до безмитния внос на украинско зърно в ЕС, той ще бъде удължен с една година. За петте страни, които се смятат за най-засегнати от този внос - България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, са договорени някои изключения, обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Газови инициативи в ЕС

Тази седмица Европейският съюз направи и първата си крачка към бъдещи общи покупки на природен газ. Във вторник беше задействана платформата, чрез която компаниите ще представят своите прогнози за търсенето на газ, а продавачите ще обявяват своите оферти, за могат да бъдат улеснени колективните сделки.

А България, Румъния, Унгария и Словакия се договориха да улеснят преноса на азерски газ към ЕС. Подписаният тази седмица в София меморандум предвижда сътрудничество между операторите на газопреносните системи на четирите страни и държавната петролна компания на Азербайджан. Президентът Румен Радев, който беше домакин на церемонията, изтъкна значението на предложената от България инициатива, която носи наименованието "Пръстен на солидарността".

Специално за церемонията в София беше президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той заяви, че Баку е надежден партньор на Европа и припомни, че още миналото лято Азербайджан и Европейският съюз са подписали меморандум за увеличени достави на газ.

Очаква се на по-късен етап меморандумът за новия маршрут на азерския газ да бъде подписан и от Турция, през която най-напред минава това синьо гориво, за да поеме към държави от ЕС. Стъпките, които тази седмица предприеха България, Румъния, Унгария и Словакия са подкрепяни от Брюксел, потвърди на церемонията в София еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон. Именно от ЕС газовите оператори на четирите държави очакват съфинансиране за развитието на своите газови мрежи.

Конфликтът в Судан

Втора поредна седмица значително място в новините зае Судан заради продължаващия кървав конфликта между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа. Жертвите вече са стотици, а може би и хиляди. От страната успяха да се евакуират стотици чужди граждани, включително български. Сред тях са Николета Ебалула и нейният съпруг Абдел Хасона - бивш почетен консул на България в Судан. Те разказаха, че едва са успели да стигнат до летището в Хартум, за да се евакуират.

Освен разрушения и жертви, боевете заплашват за предизвикат и хуманитарна криза. Много хора нямат достъп до чиста вода, в болниците също липсват все повече лекарства и медицински материали. Ситуацията се влошава, предупреди регионалният директор на Световната програма по прехраната Майкъл Дънфорд.

А огънят не спира въпреки че враждуващите страни декларираха готовност да удължат обявеното по-рано тази седмица тридневно примирие с още три денонощия. ООН предупреди, че размириците в Судан могат да предизвикат и бежанска вълна. В съседната държава Чад вече са пристигнали десетки хиляди суданци.

Отношенията на България и РСМ

Всеки опит за оптимизъм в отношенията между България и Република Северна Македония засега остава без покритие. С тези думи министърът на външните работи Николай Милков реагира на уверението на македонския си колега Буяр Османи, че Скопие не е забравило задълженията си към София. Скептицизма си министър Милков аргументира и с обвиненията, повдигани на хора с българско самосъзнание.

И тази година България и Република Северна Македония няма да отбележат съвместно годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май, беше потвърдено през седмицата. 

Частични местни избори в Косово

Опитите за разбирателство между Белград и Прищина отново бяха поставени под въпрос заради местните избори в населените предимно със сърби четири косовски общини. Вотът се наложи, след като миналата есен сърбите масово напуснаха косовските институции. От общо над 45 хиляди избиратели обаче само 13 сърби упражниха правото си на глас. Така Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич вече имат кметове от косовски албански произход, въпреки че тази общност съставлява под 5 на сто от населението на тези общини. Според премиера на Косово Албин Курти избирателната активност е била толкова ниска, тъй като местното сръбско население е обект на сплашване от Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич пък определи изборния резултат като "мирно политическо въстание" на косовските сърби, които са показали, че няма да търпят да им бъдат насила налагани решения.

Междувременно европейският посредник Мирослав Лайчак обяви, че за 2 май са планирани нови преговори с участието на сръбския президент и косовския премиер, на които ще бъде представен конкретен план за създаване на Асоциация на косовските общини с преобладаващо сръбско население.

Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат

През седмицата президентът на САЩ Джо Байдън обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите догодина. Кампанията му ще бъде под наслов "Да довършим работата". С триминутен видеоклип президентът аргументира своето решение.

Байдън тази седмица беше и домакин на своя южнокорейски колега Юн Сук-йол. Двамата подписаха декларация, с която Съединените щати обещават да защитават Южна Корея при евентуално нападение с ядрено оръжие от страна на Северна Корея. От своя страна Сеул се ангажира да не разработва своя собствена ядрена програма.

Турция задейства реактор на първия си АЕЦ

Към държавите, които използват ядрената енергия за мирни цели, от тази седмица се числи и Турция. Официално беше задействан първият ректор на  новата атомна електрическа централа "Аккую". Централата ще има общо четири реактора, като останалите три ще бъдат постепенно въвеждани в експлоатация през следващите пет години. Тя е изградена съвместно с Русия до южния турски град Мерсин, на брега на Средиземно море. Не е засегната от тазгодишните земетресения, за което президентът Реджеп Ердоган похвали архитектите и строителите.

Чуждестранните екипи, които спасяваха хора след катастрофалните трусове в Турция през февруари, бяха наградени тази седмица лично от Ердоган.

Заради оказаната от България държавна помощ благодарствена грамота беше връчена на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. А колективната награда за българските спасители получи от името на всички тях пловдивският пожарникар Петър Петров.

Теодор Ушен отказа руска награда

Режисьорът Теодор Ушев пък беше отличен на Московския международен кинофестивал за своя филм "Фи 1 цяло и 618". Заради руската агресия срещу Украйна обаче Ушев обаче отказа да приеме наградата. Във видеопослание към журито той мотивира отказа си на руски, английски и български език.

Целия обзор на по-важните международни новини може да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33