Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров прогнозира ново служебно правителство и избори

Харалан Александров
Снимка: Ани Петрова

"След преговорите е по-вероятно да произлезе ново служебно управление и нови избори. Процесът на разрушителните енергии, които бяха отприщени и които доведоха до този блокаж и цикъл на упадък, вероятно искат известно време, за да бъдат възстановени. Нужно е технически повече време, за да бъде извървян този път". 

Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него ще се промени съотношението в полза на "Възраждане" спрямо "Продължаваме промяната"

"Това много ме притеснява, че все повече хора възприемат "Възраждане" като носител на нормалността, докато ПП - като носител на патология".

За днешните преговори между ГЕРБ и ДПС Александров отбеляза, че се забелязва, че преговорите се водят от политици. Според него е възможно да има сделка. Освен договорянето, стои и преживяването и отговорността пред хората, които са ги излъчили в тези роли, добави той.

"Ако настроението в момента е на усещане за много дълбока криза и безизходица и с императивна потребност от някакво парламентарно управление, вероятно не е толкова немислим вариантът за 6-месечно управление с много широка подкрепа. Не виждам проблем да бъде подкрепена, включително от част от депутатите на ДБ, ПП, защо не и на "Възраждане"".

По думите му ситуацията е такава, че политическите фигури и лидери ще спечелят от колаборация. Изчерпа се разрушителната енергия на противопоставянето, смята социалният антрополог. 

План "А" не изглеждаше изначално, че е обречен на неуспех, коментира още той. Според него от "Демократична България" са заели разумната позиция на пасивен участник. 

"Ситуацията беше трансформирана - от ситуация на тежък конфликт към педагогическа ситуация, която трябва да бъде маскирана като преговори, защото нямаме равностойни участници. Това е като да тръгнеш да играеш сложен танц с човек, който никога не е танцувал и ти трябва да го учиш в движение. Борисов беше в ролята на педагога, който едва сдържа искрените си чувства на потрес от състоянието, в което заварва своя ученик, но се опитва да следва добрата практика - да го вразумява, наставлява, поучава и същевременно да се прави, че ученикът е внятен, което е много тежко, особено ако ученикът си мрази учителя. /.../ Изглеждаше така сякаш единият танцува по правилата и се опитва да научи и другия, а другият се мята насам-натам, спъва се, тръшка се. В крайна сметка усещането е, че Борисов омете с тях залата за танци, че ги размяташе като парцал, което не е така"

Според него част от лидерството в ГЕРБ са вярвали, че може да изберат един от двата варианта - да направят нещо като коалиция или да предложат експертно правителство. 

ПП-ДБ избраха най-разрушителния вариант - направиха си политически кабинет, който очевидно е неприемлив, изказа мнението си Харалан Александров. Според него това действие е имало за цел да взриви преговорите. Каква е причината и дали е било целенасочено - е трудно да се прецени, каза той.

И подчерта също, че ПП не е политическо явление. "Това си е стартъп, който вижда огромна бизнес възможност на територията на политиката", смята социалният антрополог и подчерта, че няма лошо, че е бизнес проект, но не трябва да се бърка бизнесът с политиката: 

"На ПП не им пука. Дошли са тук, за да направят един бизнес, да изкарат едни бързи пари. Започнаха - тяхната инвестиционна програма просто беше направена, но бизнес планът беше прекъснат, защото бяха свалени от власт. Имат да си го довършат. До 30% са го осъществили, искат си останалите 70. Това е едно от възможните обяснения защо бутат напред хора, които са тежко дискредитирани, начело с Асен Василев".

Според него тепърва ще трябва да се минимизират щетите от това, което се е случило.
 
Силата на ГЕРБ е в областните градове и по-малките населени места, отбеляза Харалан Александров. Той не смята обаче, че е добра идея да се отказват от големите градове. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25