Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отпусна 70 млн. евро за армиите на Молдова и Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС отпусна 40 млн. евро на Молдова и 30 млн. евро на Грузия за техните въоръжени сили по европейския механизъм в подкрепа на мира.

Средствата са за период от година и половина. С тях трябва да бъдат осигурени нелетално оборудване, снабдяване и услуги за техните въоръжени сили, в т.ч. и техническо обучение, където има нужда от него.

За Молдова е одобрено оборудване, което включва наблюдение от въздуха, мобилност и транспорт, а също и за защита от кибератаки.

За Грузия помощта включва инженерно оборудване, а също така медицинско, логистично и също защита от кибератаки.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън на визита в Киев

Държавният секретар Антъни Блинкън пристигна в Киев на необявена визита. Целта му е да увери украинците, че Съединените щати продължават да ги подкрепят и да им предоставят оръжия, докато Русия опустошава североизточната част на Харковска област. По време на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия Блинкън пристигна..

публикувано на 14.05.24 в 07:45

Конференция с международно участие за присъединяването на България към Еврозоната

В София ще се проведе международна конференция, посветена на присъединяването ни към Еврозоната, както и на необходимите за тази цел реформи. Бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел е сред гостите на форума, както и бившите премиери на Румъния и Малта Адриан Нъстасе и Джоузеф Мускат. На нея ще се обсъдят последиците от въвеждане на еврото в..

публикувано на 14.05.24 в 07:42

Израел продължава офанзивата си в Газа от север и юг

Израелските сили продължават офанзивата си в Газа от север и юг. Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа. Ръководителят на "Хизбула" заяви, че групировката му ще продължи атаките срещу Израел, докато израелците продължават нападенията си срещу ивицата Газа. Израелските сили са навлезли дълбоко в..

публикувано на 14.05.24 в 07:40

Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие днес възстановените полицейски управления в Полски Тръмбеш и в Стражица. Те бяха закрити и преструктурирани в участъци в средата на 2022-а година заради реформи и оптимизации в сектор "Сигурност“. Това породи остро недоволство на местните власти и жителите на двете общини, които на няколко..

публикувано на 14.05.24 в 07:33

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София . Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община. В хода на протеста автомобилите ще..

публикувано на 14.05.24 в 07:29

Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе решение за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11 процента. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че..

публикувано на 14.05.24 в 07:24

Планова техническа профилактика на предаватели

На 14 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ВЕЛИНГРАД 4  на честота 89.8 MHz, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4 на честота 100.3 MHz,ГЪМЗОВО 4 на честота 100 MHz, които излъчват програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта..

публикувано на 14.05.24 в 07:00