Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на ПВУ в частта "Енергетика"

Автор:
Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по предоговарането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта "Енергетика". Това обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него, има напредък по българските предложения за начините, по които да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, без да се засяга дейността на въглищните централи:

"Напредък има и то сериозен. Посредством тези проекти ние допринасяме за декарбонизацията на икономиката. В същото време ние сме показали защо през миналата година беше невъзможно затварянето на въглищни централи поради енергийната ситуация в България и в региона. Това са аргументи, които са представени и смятам, че вече са възприети от Европейската комисия. Ще запазим централите - да, но пълната отмяна на реформата без други ангажименти, които да постигнат декарбонизацията, ще означава, че ще изгубим огромна сума от парите в рамките на милиарди".

Той подчерта, че от ЕК  държат намаляването на емисиите от въглероден диоксид до 2026 г. и за да има промяна, от нас се изисква да посочим как ще го постигнем по алтернативен начин.

С решение на 48-ото Народно събрание Министерски съвет беше задължен да преговаря с ЕК за поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродни емисии, за да се гарантира работата на въглищните централи поне до 2038 г.

До средата на май подготвеният пакет с конкретни мерки ще бъде изпратен за консултации в Брюксел, а до края на юни ще бъде представен официално, каза още Атанас Пеканов.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43