Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Процесът на съдебен тормоз над журналисти има смразяващ ефект за цялата медийна среда"

Светослав Терзиев: Ако един журналист реши да бъде честен с обществото, рискува да влезе в конфликт с властта

"Рискът Прокуратурата да загуби международно доверие е много голям"

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Ако един журналист реши да бъде честен с обществото, рискува да влезе в конфликт с властта. Това обясни пред БНР Светослав Терзиев oт вестник „Сега“.

"Властта има интерес да манипулира обществото. Прави го задкулисно. Разпределя през различни ведомства европейски и български фондове на избрани медии. Те угодничат на властта. Рекламодателите, които финансират неудобни за властта медии, не получават обществени поръчки. Те са принудени да се съобразяват". 

Той коментира и класацията на "Репортери без граници“, в която България се е изкачила с 20 места в Индекса за свобода на медиите и е достигнала до 71 - ва позиция.

"Положението се подобрява от външна гледна точка. Вътре чувстваме какво е . Подобрява се донякъде законодателството. Има формални показатели, по които се измерва свободата на словото. Те изглеждат по-добре. Това подобрение започна през 2021 година". 

Светослав Терзиев смята, че Борисов е имал зловреден принос за свободата на печата и за този показател. 

"Трайното влошаване започна с идването на ГЕРБ на власт. Но не е само Борисов. Роля имаше и едно лице, споменавано в докладите на „Репортери без граници“ - Делян Пеевски, които беше крупен собственик на медии в България. Той допринесе за общото отравяне на средата на медиите и за влошаване на свободата на словото. Когато започна да се разделя със своята собственост в медиите през 2021 година, нещата тръгнаха към подобрение. Борисов и Делян Пеевски бяха лицата, свързани с най-мрачния период за състоянието на свободата на печата в България".

Какво се е подобрило?

Терзиев отчете значимостта на законодателни промени, направени в страната ни относно работата на медиите. 

"Те спомагат картина да изглежда по-добре и отвън.  В България влезе в сила Закон за свободата на изразяване. Той е за защита на лицата, които подават сигнали и публично огласяват информация за нарушения. Беше приет в края на януари тази година. Става въпрос за източниците на информация. Медиите не са навсякъде. На тях им съобщават. Те защитават своите източници".

В България обаче започна процесът на съдебния тормоз над  журналисти, напомни журналистът

"Той е широко разпространен. Беше отбелязан в годишния доклад на „Репортери без граници“. Изразява се в следното – журналистите са обект на всевъзможни съдебни дела. Това са години наред разтакаване по съдилища, притискане, тормоз и разходи, които са непосилни за медиите. Финансово медиите са слаби. Онези, които разполагат с пари, се чувстват силни. 

Подобен съдебен тормоз има смразяващ ефект за цялата медийна среда. Това е големият проблем в момента на България. Той ще ни държи дълго време в оранжевата зона, въпреки че вече не сме сред най-застрашените. Но и в момента не сме добре. Можем обаче да вървим към подобрение".

Терзиев обясни, че тази класация се прави анонимно. 

"Разчита се на местни източници на информация. Изпращат се въпросници".

Какво трябва да се направи, за да се подобри свободата на словото в България?

На първо място Терзиев посочи, че е необходимо да се прекратят т.нар. стратегически дела или делата-шамари

"С тях много лесно може да се манипулира обществената среда. Медиите са слаби, зависими са от външно финансиране. Обществото не ги финансира пряко".

Той коментира и взрива срещу кортежа на главния прокурор. 

"Самият атентат не изглежда като атентат. Започнаха съмненията доколко първоначално подадената информация е била обективна. Има едно затишие в момента по отношение на този инцидент. Предполагам, че ще се надигне нов шум, когато започнат да излизат повече факти. Рискът Прокуратурата да загуби международно доверие е много голям. Ако този инцидент не се окаже истински, България ще разруши и малкото авторитет, който е останал по отношение на съдебната система"

Цялото интервю на Явор Стаматов със Светослав Терзиев  може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39