Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиери Бретон: Като крайна мярка военните предприятия в ЕС може да бъдат задължени да произвеждат за Европа и Украйна

Тиери Бретон бе на работно посещение в България - 15 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, че е възможно като крайна мярка военните предприятия в страните членки да бъдат задължени да преориентират производството си за нуждите на Европа и Украйна:

"Искаме временно да вдигнем регламентираните бариери, които идентифицирахме - за разрешителните, работното време, процедурите за обществени поръчки, трансферите в рамките на Общия пазар на части и боеприпаси. Въвеждаме и мерки от типа на "приоритетни поръчки", както направихме в закона за чиповете.

Това е изключително важен момент, за да можем да преориентираме сегашната продукция към нуждите на Европа и Украйна. Ние насърчаваме предприятията да го направят, разбира се, доброволно, но също така се подсигуряваме със задължителни действия като крайна мярка", каза Бретон. 
Той направи изказването си ден преди гласуването на акта в подкрепа на производството на боеприпаси. Той добави, че вече е посетил 15 военни предприятия в 13 страни членки, сред които и България, за да види техния капацитет и от какво се нуждаят, за да увеличат и ускорят производството си. Той изрази увереност, че целта да бъдат осигурени 1 млн. боеприпаси са Украйна в рамките на една година може да бъде постигната. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стокхолм

Заради изстрели е отцепен районът около израелското посолство в Стокхолм

Шведската полиция е задържала няколко души и отцепила голям район в Стокхолм, след като патрул е чул предполагаеми изстрели, предаде Ройтерс. В засегнатия район се намира посолството на Израел. Няколко души са били задържани и е започнало разследване по подозрение за тежко престъпление с оръжие, съобщават  от полицията, цитирана от БТА.

публикувано на 17.05.24 в 09:55

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 09:52

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35