Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Герасимова: Много е хубаво да живееш без всякакви предразсъдъци

Изложбата "Изкуство с увреждания" е вдъхновена от 11 личности, променили света

Полина Герасимова

Проектът "Изкуство с увреждания"  е изцяло адаптиран на брайл и достъпен за хора със затруднено придвижване. Изложбата ще се проведе в Национален студентски дом на площад "Народно събрание" 10. Откриването е на 10 май от 19.00 часа. Всички посетители ще могат да разгледат експонатите до 18 май, входът е безплатен за всички.  

Полина Герасимова е визуален артист и сценограф, но най-вече  момиче с мисия! Тя стои зад създаването на "Музико" - специален музикален  инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. 

Изложбата "Изкуство с увреждания" има своята предистория. 

 "Бях поканена от „Музейко“ да участвам в една програма на Творческа Европа за популяризаране чрез изложба в обществена тоалетна в шест града в Европа на проблемите на хора с увреждания. Тогава започнах да мисля какво мога да направя като артист. Стигнах до извода, че би било абсурдно да правя нещо, с което мога да им популяризирам проблемите, тъй като аз всъщност нищо не знам за тези проблеми. Тогава си казах, че е по-добре да направя нещо за тях! Изложба, която е адаптирана изцяло на Брайл - за хора с увреден слух, за хора със затруднено придвижване. Така се завъртяха нещата. Започнах да търся какво се случва по света в тази посока.", разказва Полина Герасимова.

11 личности, променили света с постиженията си, се превръщат и в личното проникновение на Поли. Портрети на Хелън Келър,  Бетовен, Рей Чарлз, Стиви Уондър, Фрида Кало, Стивън Хокинг, Бетани Хамилтън, Ерик Вайхенмайер и Ван Гог ще бъдат част от концептуалното събитие. 

  "Има ужасно много хора, чиито постижения са недостижими, дори и за хора без увреждания.“ Тези  личности, които съм избрала, са първи в сферата, в която се изявяват. Те са променили света! Реших, че мога да направя една такава изложба, в която аз реално не присъствам като артист, но представям селекция на личности, на които лично се възхищавам!"

Голямото вдъхновение за Полина Герасимова е историята на  Хелън Келър. 

"Това е една дама, която е живяла през 19 - 20 век.  Изключително популярна по света. Тя има много световни награди за мир. Посетила е 39 държави, докато е била жива. Това е човек, който не вижда и не чува, но  успява заедно с асистентката си да се научи да чете символи, които тя е изписвала върху нейната ръка, когато е била на 6 години. Другото нещо, което за мен е абсолютно необяснимо, е как тя си  е слагала ръката върху лицето на човек, с единия пръст  върху устните, а с другия  върху скулата, за да  усеща вибрациита, докато човек говори. Усещала е дори разположението на езика и така е успявала да разпознава думата. Най-абсурдното е, че  успява да се научи да говори."

Чуйте цялото интервю на Полина Герасимова  за изложбата "Изкуство с увреждания" в звуковия файл.









По публикацията работи: Радослава Топалова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04