Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Вероятността да няма втори тур на президентските избори в Турция вече е много голяма

"В Близкия изток пенсиониран диктатор няма. Не е ясно какво ще се случи с Ердоган"

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Вероятността да няма втори тур на президентските избори в Турция вече е много голяма. Кемал Калъчдароглу печели от оттеглянето на Мухарем Индже от надпреварата за президент. Ако това не се беше случило, тази вероятност беше по-малка".

Това каза пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

Според него трудно може да бъде посочена конкретната причина за излизането на Индже от кампанията:

"Всеки обвинява всеки. Трудно е да се каже какво и как е станало. Вероятно един ден това ще излезе като становище от прокуратурата. Самият Ердоган казва, че ще се разбере или днес, или утре". 

Проф. Чуков уточни, че в края на предизборната кампания са изплували много компромати и взаимни обвинения:

"Вече отпаднаха каквито и да е аргументи от социално и икономическо естество".

"Има една поговорка, че в Близкия изток пенсиониран диктатор няма. Не ми е много ясно какво ще се случи с Ердоган, ако загуби изборите. Но трябва да кажем, че сред амбициите на Калъчдароглу е да направи много сериозна съдебна реформа", коментира още той. 

По думите на анализатора, ако Калъчдароглу стане президент на Турция - ще стои по-близо до ЕС и НАТО:

"В един свой митинг той се зарече, че ще наложи западните санкции срещу Русия. В същото време той смята да реализира много по-активна близкоизточна външна политика, като създаде една организация за мир и стабилност в Близкия изток - Иран, Ирак, Сирия и Турция. Което говори, че гледа не в унисон с начина, по който Русия гледа към Близкия изток".  

Владимир Чуков изказа увереност, че при управление на Калъчдароглу ще има промяна във вътрешната политика на Турция по отношение на кюрдите.

Той подчерта, че за България е важно да останат добрите взаимоотношения с Турция:

"Трябва да се развива икономиката, търговията. Тук има огромни икономически възможности, които са част от осъзнатия потенциал в двустранните отношения. Ако Калъчдароглу стане президент, този акцент ще се засили".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Владимир Чуков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08