Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в празника, с който Никозия отбелязва Деня на Европа

С традиционните питка и баница българският щанд ще посреща днес на площад "Свобода" в Никозия.
Снимка: dom.com.cy

България участва днес в празника, с който в кипърската столица Никозия се отбелязва Денят на Европа. Представянето на страната ни е подготвено от българското посолство и Съюза на българите в Кипър, най-голямата организация на сънародниците ни на острова, която тази година навърши 25 години.

С традиционните питка и баница българският щанд ще посреща днес на централния площад "Свобода" в Никозия. Книги и информационни материали ще популяризират историята и културата на България пред посетителите на европейския празник.

Съюзът на българите в Кипър и българското училище "Никола Вапцаров" в Никозия, което е към него, ще представят и участието си в образователния проект "Дигитална раница - Моята България", изпълнен в рамките на европейската програма "Еразъм +" заедно с партньори от България и Гърция.

Събитието се организира от представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в Кипър, и правителствената информационна служба.

На над 40 щанда се представят страните-членки на ЕС, кипърски учебни заведения, неправителствени организации, европейски програми.

Новост на европейското изложение е интерактивната инсталация „Писма до града“, която насърчава гражданите да споделят своите визии за бъдещето на градовете в Кипър.

Подготвени са много забавни и образователни дейности за деца, музика и артистични прояви.

Европейски празник се проведе миналата неделя в град Лимасол.

За първи път Денят на Европа бе честван тази година и от общността на кипърските турци, с голям празник в северната част на Никозия, организиран с подкрепата на Европейската комисия.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху КЗК. Това заяви в интервю пред БНР проф. Пламен Киров, член на..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват плановете си за наземна атака срещу града. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на..

публикувано на 12.05.24 в 12:10

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и след изборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми", каза гръцкият премиер. От друга страна..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от създаване на поредното болнично заведение. Това каза пред БНР адвокат Мария Петрова , лекар и юрист,..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев. "Видяхме при местните..

публикувано на 12.05.24 в 10:27