Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейският музикален фестивал с пъстра програма и еко кауза

Наградите "Златно перо" влизат самостоятелно в Културния календар на столицата

2
Почетният знак "Златно перо"

В Деня на Европа, 9 май, агенция "Кантус Фирмус" даде пресконференция в пресцентъра на БТА. Двете институции подписаха споразумение за сътрудничество, защото "Кантус Фирмус" продължава традицията да бъде активна част от новинарския поток на страната в раздел "Култура" – това беше отбелязано от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Изпълнителният директор на "Кантус Фирмус" Васил Димитров представи програмата на провеждащия се в момента Европейски музикален фестивал. 23-тото му издание е част от Културния календар на столицата и се провежда в партньорство с много организации, в това число и с БНР.

Европейският музикален фестивал започна още през март с концерт на Симфоничния оркестър на Принстънския университет, пристигнал от САЩ. Вече беше отбелязана със специално събитие и 90-годишнината на проф. Емил Янев – диригент, чиято кариера е тясно свързана с оркестъра на НМУ „Любомир Пипков“. А негови ученици са поканени тепърва да гостуват на форума през септември – като солисти на Оркестър "Кантус Фирмус".