Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарафов отново атакува Гешев и призова спешно да бъде отстранен

Заместник-главният прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира на брифинг за медиите днешното изявление на Иван Гешев, че няма да подава оставка като главен прокурор. Изявлението му продължи 17 минути и беше предварително написано. Медиите не получиха възмажност да задават въпроси.

Сарафов се обърна директно към главния прокурор - "Г-н Гешев, Вие надминахте Вашия идол - Никола Филчев" и поиска охрана:

"Тъй като познавам г-н Гешев, аз заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието. Да не се окажа внезапно убит така, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор. В този смисъл се обръщам чрез вас към министъра на правосъдието г-н Крум Зарков и го моля да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Защото познавам методите на действие на г-н Гешев".

Сарафов обяви, че няма да подава оставка, защото се ползва с доверието на колегите си. Направи и препратка към скъсаната оставка на Гешев, като каза, че това е театър.

"Няма да правя театър и да хвърля театрално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото като вадим мръсните си гащи и ги развяваме пред медиите и обществото. Никога не съм искал да стигна до това, но очевидно точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото.

Веднага искам да кажа, че не тая негативизъм и лоши чувства към г-н Гешев, но оставам на вас да прецените днешното му състояние", каза Сарафов и продължи:

"Между другото чухме днес, че е родолюбив българин, може би затова ползва като лична резиденция една емблематична къща, която се намира в курорта Боровец. Това е т.нар. "вила на легендите" - емблематична за нашата история къща, в която са снимани сцени от филма "Тютюн". Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги, добави Сарафов. Призовавам да отидете още днес там, за да видите как удобно се е настанил вътре Гешев".

"Може би там ще видите и прословутият "температурен охладител". Знаете, че Гешев ползва два бронирани автомобила, купени с пари от всеки магистрат в институцията. Стойността на всеки от тях е над 1 млн. лв., това е ярък пример за неговото родолюбие.

Всъщност, Гешев очевидно смята, че прокуратурата е негова лична собственост, но ви уверявам, нито той, нито който и да е друг, не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата - тя е на гражданите", каза още Сарафов.

"Г-н Иван Гешев превърна прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони, с които вие знаете, че ходи да яде баклава във Факултета. Аз и колегите се срамуваме от неговото поведение. Недопустимо е институцията прокуратура да се ползва за личен ПР на Гешев, допълни Сарафов. Всъщност самият той днес онагледи думите си, че политиката е навлязла дълбоко в прокуратурата, като каза, че днес негов състудент, на когото е възложил работата по "Барселонагейт", на когото е възложено разследването по казуса, коментира с него развитието на разследването. Днес пред вас потвърждавам нещо, което вие знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да дава насоки кой казус, кога и по какъв начин да бъде решен. Днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците, допълни заместникът на главния прокурор.

"Нима всеки мислещ човек не разбира, че ако стои един нерешен казус години наред, има нещо нередно - да, това е срамна тайна в прокуратурата. Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците. Не може делата да се възлагат на съученици на главния прокурор, както днес той лично призна.

Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо.

Днес Гешев сам призна, че съдбата на това дело зависи персонално от него", каза още директорът на НСлС.

"Призовавам Иван Гешев спешно да бъде отстранен от ВСС, за да не продължи да нанася щети на прокуратурата. Повече от ясно е, че днес Гешев направи заявка за влизане в политиката - иска да се изкара като борец срещу мафията. Нека го направи достойно и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие. Няма да го призовавам да подаде оставка, защото явно в неговото състояние няма да го направи", допълни Сарафов.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04