Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Георгиев: Трябват ни сериозни наказания и контрол на пътя

Марио Нецов: Проблемът е в манталитета на българина

Снимка: БГНЕС

"Трябва ни контрол - това липсва. Хората се чувстват силно безнаказани. Това се вижда, особено когато е по-натоварен трафикът – тогава агресията е на огромни нива, всеки бърза да мине, страшно е". Това заяви пред БНР Виктор Георгиев от Инициативата "Аз на пътя - научи ме да шофирам".

"Опитваме се да открием топлата вода. Шофьорският курс може да даде основа. Инструкторът няма власт над младия шофьор, когато той вече си е взел книжката, взел е колата и вече е на пътя. Не може да обвиняваме инструкторите за това, че те не са подготвили достатъчно някого. Първо - защото часовете са малко. Второ – защото когато човекът вече е сам на пътя, той избира как да кара, от инструктора нищо не зависи".

В момента масово се глобява за скорост и то я дойде електронният фиш, я не дойде, подчерта Георгиев в интервю за предаването "Хоризонт до обед". И продължи:

"Когато човек е глобен за нещо, което му се е случило преди 4 месеца например и глобата е сравнително малка, той не обръща толкова внимание на това - просто я плаща и продължава да кара по същия начин. Само че той започва да внимава повече къде има камери, а не как кара".

Според него едно от нещата, което работи, е човек да си плати глобата до 2 седмици. Ако не я плати, отива на съд. Ако отново откаже – вариантите са или да полага обществено полезен труд на същите улици, където е застрашавал околните, или да влезе в затвора, предложи той.

Преди няколко години платихме за умни светофари, но аз не ги виждам на пътя, посочи още Георгиев. По думите му тези светофари са измислени така, че да принудят шофьора да намали скоростта, преди да навлезе в кръстовището. Според него ни трябва контрол на средна скорост на по-опасни булеварди.

"Трябва да има и сериозни наказания. В момента наказанията за причиняване на смърт на пътя са просто смешни. В момента последствия няма за виновните и те правят каквото им скимне", смята той.

Според Марио Нецов от СБА проблемът е в манталитета на българина:

"Ние смятаме така – особено младите – излизам на пътя, заобиколен съм от един метал, автомобилът има много системи за сигурност и няма какво да стане. Да, ама не е така. Ако не нараниш себе си, то поне помисли за другите. Много хора не мислят дори за себе си, какво остава за другите".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мохамад Мохбер

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур. От Европейския..

публикувано на 20.05.24 в 12:09

Английски език, икономика и здравно образование са предпочитанията на зрелостниците на втората матура

Днес се провежда втората задължителна матура, на която се явяват близо 46 000 дванайсетокласници.  Повече от половината полагат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11. и 12. клас. Останалите ученици са от професионални гимназии и техният задължителен държавен зрелостен изпит е по теория на професията. За втората си матура по..

публикувано на 20.05.24 в 11:56
Четвърти турнир по стрелба с лък в Сливен

Четвърти турнир по стрелба се проведе в Сливен

Как се е развило през времето едно умение, несвойствено за съвременния човек - стрелбата с лък. Вече почти никой не притежава лък и колчан стрели, за да си набави вечеря, но има едни хора, които не само, че не са забравили това средновековно умение, но и го усъвършенстват и го предават на следващите поколения. В Сливен в крепостта..

публикувано на 20.05.24 в 11:54
Арх. Михаил Сугарев и Владимир Райновски

Млади архитекти подеха инициатива за възстановяване на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Екип от млади архитекти се заемат с инициативата за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя. Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини.  "Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора . Да стане поле на различни хора с различни..

публикувано на 20.05.24 в 11:36
Общонационална стачка в Гърция, 9 ноември 2022 г.

Стачка на държавните служители в Гърция заради високите цени

В Гърция за утре е обявена 24-часова стачка на работещите в държавния сектор срещу високите цени. В навечерието на протеста премиерът Кириакос Мицотакис отправи послание към Европейската комисия с искане за единни цени на стоките от първа необходимост. Стачка срещу високите цени на стоките и ниските заплати обявиха гръцките синдикати на..

публикувано на 20.05.24 в 11:34
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Гергана Жулева

От "Достъп до информация" са оценили интернет страниците на 560 административни структури

Днес ще бъдат представени резултатите от прегледа и оценката на интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт . Анализът е реализиран от екип на Програма "Достъп до информация".  Ние правим мониторинг на практиките в административните структури, обясни пред БНР Гергана Жулева, председател на УС на..

публикувано на 20.05.24 в 10:58