Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел продължава с усилията си да състави правителство с първия мандат

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел продължава с усилията си да състави правителство с първия мандат. Тя увери вчера журналистите, че ще върне на президента в понеделник изпълнен мандата и подчерта, че преговорите преминават към уточняване структурата и имената в експертно правителство.

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента. Оставам отворена за разговори с всички, но вече преминаваме към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети; експертно правителство за една година. Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет."

От втората парламентарна сила - "Продължаваме промяната-Демократична България",  също заявиха, че насочват усилията си към реализация на втория мандат и свое правителство. Съпредседателят на коалицията Кирил Петков:

"Започваме да работим по втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходи на шести избори".

Според другия съпредседател Христо Иванов от ДБ с евентуалния втори мандат ще бъде предложена формула, която би довела до реални резултати.

"Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме да го направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно решение."

Мария Габриел обаче коментира, че не вижда политическа логика за подкрепа на втория мандат, ако не успее първият. На въпрос на "Хоризонт" дали би се съгласила да бъде кандидат за премиер с втория мандат на ПП-ДБ, Габриел отговори:

"Аз заставам пред вас с името си и с репутацията си. Мисля, че когато искам отново да застана пред вас, казвайки ви, че ще остана последователна, и сами ще се сетите какъв е моят отговор".

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пълен одит на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът Георги Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в..

публикувано на 14.06.24 в 18:36
Володимир Зеленски

Зеленски: Предложението на Путин е ултиматум, на който не може да се вярва

Предложението за прекратяване на огъня, направено от руския президент Владимир Путин, е ултиматум, на който не може да се вярва, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. По-рано в петък Путин заяви в своя реч, Русия ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да..

публикувано на 14.06.24 в 18:01

Петър Волгин: Политическата некоректност е състояние на духа, не на джоба

" Политическата некоректност е състояние на духа, не е състояние на джоба ". Това каза пред БНР избраният за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин, бивш водещ на "Политически НЕкоректно" и "12+3" по "Хоризонт". "Можеш да бъдеш свободен, можеш да предизвикваш статуквото, без да има значение дали си много беден, или си много богат. Това зависи от..

публикувано на 14.06.24 в 17:38

НАТО договори план за координиране на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението

Съюзниците се споразумяха за план за начина, по който НАТО ще оглавява координирането на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението - това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след заседанието на министрите на отбраната. Това ще става в командване на Пакта, което ще се намира в американски обект в германския..

публикувано на 14.06.24 в 17:22
НЦЗПБ

НЦЗПБ проучва шест нови случаи на морбили у нас

Националният център по заразни и паразитни болести проучва шест нови случаи на морбили у нас, регистрирани вчера.  Към момента случаите на инфекциозното заболяване не са потвърдени, обясниха за БНР от лабораторията за изследване на морбили, паротит и рубеола.  От началото на годината в България са потвърдени два случая на болестта при деца, като едното..

публикувано на 14.06.24 в 17:00
Атанас Запрянов

Министър Запрянов: Служебното правителство работи за оформяне на следващ пакет помощ за Украйна

Служебното правителство работи за оформяне на следващ пакет помощ за Украйна, заяви пред БНР министърът на отбраната Атанас Запрянов след края на заседание на военните министри на страните от НАТО. Помолен за коментар на думите на държавния глава Румен Радев, който каза, че е поискал промяна в декларацията на срещата на Б9 - военната помощ..

публикувано на 14.06.24 в 16:51

Прокуратурата в Габрово няма да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града

Районната прокуратура в Габрово отказва да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града в изборния ден. Няма данни за престъпление, считат от държавното обвинение. Заради случилото се местни жители настояват за незабавни мерки за опазване на обществения ред. Масовото сбиване в изборния ден се случи в късните следобедни часове на..

публикувано на 14.06.24 в 16:46