Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митове и факти за кръводаряването

Силвия Димитрова (37 г.) дарява кръв при акция за кръводаряване в Плевен, 16 май 2023 г.
Снимка: БТА

Страх от зараза, от болести, от прилошаване и даже от смърт. Това са митовете, чието разпространение отблъсква хората от кръводаряването и то все по-малко е кауза за българите. Едно от основните притеснения е заразяване с хепатит.

Плевен не прави изключение от тенденцията в страната на спад в броя на доброволните кръводарители. В Районния център за трансфузионна хематология отчитат намаление с близо 300 само през април и посочват, че от средно 900 дарители за месец, през този период са били едва 602.

Освен че е намаляла активността на дарителите, които идват на място в центъра, спад се наблюдава и при организираното кръводаряване по общини и големи фирми в региона. През 2021 г. например не е отчетена нито една такава акция.

Проблемът с кръводаряването е много сериозен и защото в Плевен се откриват нови отделения в болниците. Там всекидневно има нужда от кръв и кръвни продукти, не само по спешност, но и за пациенти, на които редовно трябва да се прелива кръв заради различни заболявания, казва д-р Василина Василева, началник отделение "Кръводаряване" в Центъра в Плевен.

Наша проверка показва, че едно от основните притеснения е заразяване с хепатит.

"Снабдени сме с последните новости на науката в областта на кръводаряването и няма опасност от зарази при манипулацията" - така д-р Василева отговаря на страховете и митовете, които се разпространяват.

Изводът от проверката потвърждава, че митове и страхове отблъскват немалка част от хората от доброволното кръводаряване. Модерната медицина обаче гарантира безопасно даряване на кръв, което изключва всякаква вероятност от заразяване. На дарителите се осигурява и комфорт, за да се избегне и всякакво психическо натоварване.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца очакват спасителните екипи по покривите на сградите. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода и здравни услуги и ще доведе до повече човешки жертви".   След..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40