Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят и секретарят на закрития център "Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство

Снимка: БГНЕС

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство. Президентът Румен Радев ще връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди три години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

След като това не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Днес Любчо Георгиевски и секретарят на заличения от властите в Северна Македония български клуб Благой Шаторов ще получат българските си паспорти лично от президента Румен Радев на специална церемония на „Дондуков“ 2. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход.  

Тази седмица президентът отново изрази безпокойство от липсата на напредък по темата за промяна в Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея. Това е задължително условие за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Радев коментира и зачестилите случаи на репресии и престъпления от омраза срещу българи в югозападната ни съседка:  

"Ръководството на Република Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът, подписан между двете държави. Там няма прогрес. За това говоря с всички лидери, за това говоря с европейските институции - да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините". 

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.  


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13