Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицхак Финци получи "Златен век" с огърлие за изключителен принос

Ицхак Финци
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата Найден Тодоров връчи този следобед наградите „Златен век“. Церемонията беше в галерия „Средец“. Отличията се дават традиционно от Министерството на културата в навечерието на 24 май. 

Наградите „Златен век“ се дават от 2007-а година на творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност. Освен в навечерието на 24 май, отличия се присъждат и на първи ноември. За служебния министър на културата проф. Найден Тодоров това са двата важни празника в България:

Служебният министър на културата Найден Тодоров

"Неслучайно се опитваме да свързваме нашите награди с 24 май. Защото хората на културата, хората на изкуството, са онези, които ни правят нация. Онези от малкото, които днес ни карат да сме горди. Днес нямаме много поводи да бъдем горди. Но вие - вие се повод за всички нас да бъдем горди. Един много особен ден е 24 май. Не е на освобождение, не е на независимост, не е и на съединение и въпреки това това е най-големият ни празник. Защото ако нямаме дух, ако нямаме култура - какъв народ ще бъдем тогава. Културата обаче има минаги нужда от водачи. Хора, които да бъдат светлина за останалите. Днес сме се събрали тук, за да почетем вас като хора, които осветяват пътя на останалите. Искам да ви благодаря за това, което правите и което ще правите. За мен в България има два големи празника - 24 май - 1 ноември. на тях почитаме тези хора, на които трябва да сме благодарни винаги. Аз ви благодаря днес и съжалявам, че този ден е само един - защото всъщност трябва да ви благодарим всеки ден".


Актьорът Ицхак Финци, който през април навърши 90, беше удостоен със „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос: 

"Намирам, че това е признание не само за нещата, които съм правил досега, а и за това, което в момента, сега правя. Това е моето участие в една платформа за обучение на деца и възрастни - нарича се "Филизи 33", основана от мен и Лиза Боева и там аз активно работя. Много се радвам, че това признание е и за тази моя активна дейност. Благодаря много".

Със същата награда като Ицхак Финци бяха отличени и журналиста Иван Гарелов и актьора Владимир Пенев.

"Бях на Христова възраст, когато получих орден "Кирил и Методий - първа степен, за филмите си за Камбоджа и Виетнам. Сега на 80 години получавам такава награда - за съжаление не за нещо конкретно, а за възраст. Затова оценявам наградата като израз на уважение към моята професия. Жерналистите трябва да бъдат поставяни редом с останалите дейци на културата", каза Иван Гарелов.

"Аз не съм се връщал в министерството отпреди 10 години, когато за кратко бях министър и сега ми е изключително приятно, че се връщам по такъв повод. Благодаря много, чувствам се наистина специален", сподели Владимир Пенев.

Актоьорът Владо Пенев (вдясно) с наградата

Сред наградените със „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос бяха езиковеда проф. Владко Мурдаров и Александър Петров – поет, автор на текстове на хитове като „Бъди какъвто си“, „Богатство“, „Жулиета“, „Любовта без която не можем“.

Владко Мурдаров:

"За разлика от всички хора, които говориха досега, аз съм стъпил върху три кита едновременно. От една страна е езикът, от друга - преводите и - разбира се, преподавателската дейност. Радвам се, че тези три кита ме крепят за продължавам да се развивам - докато мога".

Александър Петров:

"Приемам тази награда и от името на всички - тези толкова талантливи музиканти, композитори и артисти, които популяризираха стоховете. Обичаха ги, обчичаха ги в музика и ги популяризираха между хората".

Отличия получиха още композиторът Хайгашод Агасян, актьорът Марин Янев, актрисата Анна Мария Гюзелева, академичен цирк „Балкански“, оперният певец Марио Николов, издателят Иван Гранитски, директорът на Националната галерия Яра Бубнова. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04