Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Павлов: 24 май е денят на езика, не само на писмената

Снимка: Архив

 "24 май винаги е бил национален празник. Има всички характеристики на национален празник". Това заяви пред БНР проф. Пламен Павлов - доктор по история, сценарист на документални филми за българското минало, журналист.

"Освен своите културно-просветни, научни и други измерения, празникът има дълбок държаво-творчески смисъл", подчерта той в интервю за предаването "Преди всички".

Светите братя са византийски монаси и мисионери, но те имат дълбока връзка с България, добави проф. Павлов и подчерта, че 24 май е денят на езика, а не само на писмената:

"Какво отбелязваме – не бива да поставяме акцентът само на буквите, на писмената, независимо от тяхната сакрална стойност, но преди всичко на езика. Светите братя създават литературния богослужебния старобългарски език. В основата си това е българският говор на Македония, на Родопите, на голяма част от българското пространство".

"Левски и Ботев заемат подобаващо място в учебниците. В това няма съмнение", каза още проф. Павлов.

От ефира на БНР той поздрави Георги Господинов за спечелването на престижната награда "Букър".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

МВР започна специализирана операция срещу купуването на гласове в цялата страна. Това обяви вътрешният министър Атанас Илков. До момента има задържани двама души, образувани са три досъдебни производства и са подадени три сигнала в министерството за нарушаване на изборното законодателство.  Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха Национално..

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45