Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Денков и Габриел още утре да проведат разговор за формулата за кабинет"

Христо Иванов: Няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство

"Трябва да се търси състав на правителство без лидери и политически лица"

Снимка: БГНЕС

"Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи". 

Това заяви в "Политически НЕкоректно" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, лидер на "Да, България". Той подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Единодушно е било решението на Националния съвет на ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат и с ротационно председателство, обясни пред БНР той.

Иванов посочи, че "нормалният работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков" и той трябва да продължи разговорите между формациите за общ кабинет.

Предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може и часове, той коментира, че може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ:

"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили".

Христо Иванов отново подчерта, че аргументът на ПП-ДБ първи ротационен премиер да е акад. Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", министър-председателят ще си подаде оставката.

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".

По повод коментари в изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито заседание на НС на "Продължаваме промяната", на което се говори и за политическото дълголетие на ДБ, очакваната конституционна реформа, след която "Христо Иванов може да се пенсионира" (цитат от записа - б.р.), съпредседателят на ДБ заяви, че няма наивни очаквания как тече политическият разговор при закрити врати:

"В тази коалиция сме, защото сме поели ангажименти към нашите общи избиратели. Нашият главен ангажимент е да има правителство, което ще реализира определени приоритети за страната".

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация:

"Което със сигурност означава да се прекратят чистките на наши и ваши. Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това. ... Това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията".  

Христо Иванов подчерта, че относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София":

"В рамките на законодателните промени по отношение на тези решения, вкарването на парламента във вземането на тези решения, гарантира, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой друг". 

Интервюто на Силвия Великова с Христо Иванов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Премиерът Димитър Главчев вчера е предложил на президента Румен Радев самият той да поеме поста на външен министър. Това заяви самият Главчев в Козлодуй.  Служебният министър-предедател поиска смяната на назначения от самия него Стефан Димитров преди няколко дни, като поиска смяна със зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обаче отказа..

обновено на 20.04.24 в 12:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Защо не успя Олаф Шолц да убеди Китай да повлияе на Русия за изтегляне от Украйна

"Китай е готов да вдигне ограниченията за внос на телешко месо и ябълки от Германия, а в отговор очакваме Германия да допусне повече високотехнологични продукти на своя пазар". Това заяви китайският премиер Ли Цян, след като прие германския канцлер Олаф Шолц. Хранителни стоки срещу електроавтомобили - това е конкретният резултат от тридневната..

публикувано на 20.04.24 в 11:17

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши,..

публикувано на 20.04.24 в 10:50

Мощен циклон връхлетя Гърция, проливни дъждове наводниха къщи и магазини

Гърция е обхваната от силен циклон с проливни дъждове, които наводниха къщи и магазини. Пътната полиция предупреждава да не се пътува днес - освен при крайна необходимост. Тази нощ циклонът засегна силно шест области на страната. Дъждът наводни улиците на град Кардица, като пожарната отводнява приземни етажи и магазини. В област Тесалия,..

публикувано на 20.04.24 в 10:30
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10