Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев иска Конституционният съд да каже дали ВСС с изтекъл мандат може да го отстрани

Прокуратурата започва проверка по сигнал за оказван натиск върху Радостин Василев

| обновено на 29.05.23 в 12:02
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже дали Висшият съдебен съвет, който вече над половин година е с изтекъл мандат, може предсрочно да прекрати мандата му. Искането идва в навечерието на заседание, на което ВСС трябва да се произнесе по същество за внесеното от шестима членове на прокурорската колегия искане за освобождаването на обвинител №1.

Конституционният съд вече образува дело по искането, а за докладчик по него е определен Атанас Семов.

Петгодишните мандати на съдебните кадровици изтекоха миналия октомври. Депутатите така и не избраха своята 11 - членна квота, за разлика от съдиите, прокурорите и следователите.

Ползвайки решението на Конституционния съд, свързано с изтеклите мандати на Съдебния инспекторат, според което той трябва да продължи да функционира, и старият състав на ВСС продължи да кадрува.

В момента, в който срещу него има внесени две искания за предсрочното му освобождаване и едно за дисциплинарно производство, обвинител №1 пита: Прекратяват ли се функциите на ВСС с изтичане на мандата му,  конституционно допустимо ли е, след като е с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на т.нар. трима големи и другите административни ръководители в органите на съдебната власт, както и допустимо ли е да се формира нов Съвет с избраните миналата година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите плюс  членовете по право - председателите на Върховния касационен и Върховния административен и главния прокурор.

Според Иван Гешев изтеклите мандати на съдебните кадровици поставят въпроса за легитимността на техните решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност. Той коментира и решението на КС, свързано със съдебния инспекторат, като обръща внимание, че в него удължаването на мандатите е определено като "защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. Какъвто не е случаят с ВСС, тъй като там има избрани  членовете от професионалната квота.

Какво предстои сега - до дни  Конституционният съд да каже допустимо ли е искането, а ако реши, че е - да се премине към обсъждането му по същество, което би отнело минимум два месеца.  В това време ВСС трябва да реши - да замрази или да продължи процедурите, свързани с главния прокурор.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че започва проверка по сигнал за оказван натиск върху депутата Радостин Василев, който е дал показания пред районен прокурор за нещо, случило се на 25 май, което не се изяснява. От прокуратурата уточняват, че въз основа на проверката ще се прецени дали има данни за прехвърляне на сигнала в Софийската градска прокуратура и за разследване срещу лице с имунитет.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33