Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да бъде питан КС дали са в хармония някои от разпоредбите в новия НПК с Конституцията"

Маргарита Попова: Конституционна реформа се прави в спокойна държава

"Изборите са законовата процедура и по-добре да следваме нея, защото винаги тя е по-малката злина"

Маргарита Попова
Снимка: Ани Петрова

"Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри взаимоотношения между народните представители. При много по-висока степен на доверие, при яснота на проблемите, при яснота на това, от което имаме нужда. Сега всеки дърпа чергата към себе си". 

Това каза пред БНР Маргарита Попова, вицепрезидент на България в периода 2012-2017 г., министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов, сега университетски преподавател.

Според нея искането на ДПС за свикване на ВНС е било поставено "с акцент върху разпадането на държавността в момента":

"Казаха, че има пълен разпад на държавността и трябва да бъде свикано Велико народно събрание. ДПС не са от вчера в парламента и знаят много добре как това се случва. ВНС работи, докато бъде решен проблемът, за който е свикано, не може да решава други проблеми".

Попова одобри внесеното искане на главния прокурор Иван Гешев пред КС за ВСС:

"Нека КС да тълкува как трябва да разбираме норми, които са приети вчера (миналата седмица - б.р.) в Закона за съдебната власт и в НПК, защото, освен тези разпоредби, върху които колегите ми в прокуратурата са съсредоточили вниманието си, има и други, които будят тревога и у мен се е създало становището, че трябва на всяка цена да бъде питан КС дали са в хармония някои от разпоредбите в новия НПК с Основния закон в държавата. Мисля, че има спорни моменти".

По думите ѝ "не може да има контрол върху главния прокурор по начин, по който някой си представя":

"В една демократична държава има разделение на властите и това трябва да се уважава. Главният прокурор, както и всички други магистрати, трябва да може да бъде разследван, ако извърши престъпление. Това е правилното отношение към съдебната власт, а не за контрол. Кой ще контролира главния прокурор? Нали си имаме специален орган за това - ВСС".   

Тя изрази очакване да бъде попитан КС за разпоредбите, касаещи статута на т.нар. специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Според Попова президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в НПК и ЗСВ.  

В предаването "12+3" Маргарита Попова коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство, като подчерта, че винаги има шансно според нея трябва да се отиде на нови предсрочни избори.

"След получаването на втория проучвателен мандат днес може да се започне отново, казано метафорично. Ако "Демократична България" излезе по-напред и започнат едни по-разумни, уважителни разговори и преговори между ГЕРБ-СДС и ДБ, може би ще се стигне до правителство, от което всички имаме нужда. Но в тази ситуация не знам кое ще е по-малката злина - дали нетрайно правителство със скандали всеки ден, с неразбирателство и изчерпано доверие, или законовата процедура - избори. Това е законовата процедура и по-добре да следваме нея, защото тя винаги е по-малката злина". 

По думите ѝ "най-вероятно някой има има интерес от това" политическата обстановка в страната да е нестабилна и да не може да бъде съставено редовно правителство, но подчерта, че не вярва това да е заради някакъв заговор.   

Интервюто на Даниела Големинова с Маргарита Попова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска

Силяновска: РСМ се е отнесла отговорно към Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизонния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от..

публикувано на 05.07.24 в 07:28

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35