Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение около индустриалния парк в Благоевград

Общински съвет - Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Бъдещият Индустриален парк в Благоевград отново стана повод за взаимни обвинения между кмета на общината и областния управител, който върна поредното решение на Общинския съвет. С писмо до Министерски съвет и Президентството градоначалникът Илко Стоянов ще поиска проверка на законосъобразността на заповедите на областния управител.

Според експертите в областна администрация на миналата извънредна сесия Общинският съвет е променил статута на земите, върху които ще бъде изграден индустриален парк, от публична в частна общинска собственост, каквото е изискването на Закона за индустриалните паркове, но това трябва да бъде предшествано от процедура по промяна предназначението на земеделските земи, поясни на извънреден брифинг областният управител  Стоян Христов:

"За да стане един имот частна общинска собственост, на него трябва да му бъде сменено предназначението. Това е предхождаща процедура".

Според кмета на Благоевград Илко Стоянов решението на общинските съветници е напълно законно, а и необходимо условие за изготвяне на ПУП на Индустриалната зона: 

"Има едно изключение. Когато е за индустриални паркове, законът позволява да го извършиш по съкратената процедура".

Градоначалникът беше категоричен, че срещу общината се води война:

"Това, което се случва срещу община Благоевград, е война или тероризъм, не знам как да го нарека. Насреща имаме или неспособен областен управител, или областен управител, който умишлено вреди на интересите на община Благоевград".

Областният управител Стоян Христов отхвърли тези обвинения с контра твърдение: 

"Не знам точно за каква война става въпрос. Може би войните, които кметът сам си предизвиква и сам си прекратява".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39