Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ига Швьонтек с бърза победа на старта на "Ролан Гарос"

Ига Швьонтек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачката в основната схема при жените на Откритото първенство на Франция по тенис – полякинята Ига Швьонтек постигна лесна победа на старта в Париж. Защитаващата титлата си от миналата година Швьонтек преодоля испанката Кристина Букса с 6:4, 6:0 и отива във втория кръг.

Полякинята, който ще се опита да спечели трета титла в Париж в последните четири години, имаше труден старт във ветровития следобед на корт "Филип Шатрие". След това обаче вкара мача в желаното от нея темпо и победи Букса за малко повече от час. След 4:4 в първия сет фаворитката доминираше по всички показатели и повече не даде дори и гейм на съперничката си. Преди две седмици на турнира в Рим тя имаше здравословни проблеми и се отказа от игра след четвъртфинала заради травма на бедрото. Снощи в някои моменти също изглеждаше предпазлива, позволявайки на 70-ата в ранглистата на УТА да й връща пробивите веднага в първия сет. Полската тенисистка, която започна 61-ата си седмица като номер 1 в женската ранглиста, стартира втория сет с пробив и до края в нито един момент не позволи да се мисли за какъвто и да е обрат.

Елена Рибакина също затвърди впечатлението, че се намира в добра форма и обича да играе на клей, продължавайки във втория кръг. Казахстанката, която е номер 4 в решетката на женската схема, се справи с чешката квалификантка Бренда Фрухвиртова с 6:4, 6:2. Рибакина, която е шампионка от Уимбълдън, показа качества и на червени кортове със спечелената титла от Откритото първенство на Италия, но вчера позволи да загуби подаването си за 3:4 в първия сет. Но веднага след това поправи грешката си с ри-брейк, а до края на частта нямаше проблеми. Подобен беше сценарият и във втория сет, където чехкинята поведе с 2:1. Родената в Москва Рибакина обаче отново върна равенството за 2:2, а до края на втората част направи нови два пробива и взе мача срещу 16-годишната Фрухвиртова. Денят за семейството не беше положителен, след като по-рано днес и сестра й отпадна. А за Рибакина срещите с чехкини продължават, тъй като във втория си мач ще трябва да се бори с Линда Носкова.

Украинката Леся Цуренко отпразнува по перфектен начин 34-ия си рожден ден, след като отстрани шампионката от 2021-а година Барбора Крейчикова, номер 13 в схемата на турнира, с 6:2, 6:4. Цуренко в един момент от кариерата си беше номер 25 в ранглистата на УТА, а в момента е 66-а, се справи за час и 27 минути в първия сблъсък на двете изобщо. За нея това е победа номер 21 над състезателка от топ 20 и първа от пет години насам, когато отстрани Каролин Возняцки на Откритото първенство на САЩ.

27-годишната италианка Жасмин Паолини стартира с успех над румънката Сорана Кърстя след мач в три сета – 5:7, 6:2, 6:2. Паолини, номер 53 в ранглистата, ще играе в следващия етап с Олга Данилович от Сърбия, която дойде от квалификациите.


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стамен Белчев

Стамен Белчев: Всеки ранен гол всява смут

Стамен Белчев, старши треньор на ЦСКА София, коментира загубата с 1:3 от Лудогорец: "Доволен съм това, което показаха футболисти през голямата част от мача. Влизаме без концентрация в мача. Малкото ситуации, които имахме, не успяхме да ги реализираме и да се върнем. Всеки един ранен гол вкарва смут.  Преодоляхме ранния гол и в по-голямата..

публикувано на 12.05.24 в 06:58
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Исках да има точно такъв колектив в Лудогорец

Георги Дерменджиев, старши треньор на Лудогорец, заяви след победата над ЦСКА София с 3:1 и спечелената 13-та поредна титла в Първа лига по футбол: „Поздравявам всички за тази 13-та титла. Има място за нея. Щастливи сме, че рано осигурихме титлата. Така сме много по-спокойни.  През цялото време играхме добре и ръководихме мача. Не искам да..

публикувано на 12.05.24 в 06:55

1, 2, 3... 13-а титла за Лудогорец

Лудогорец стана шампион на България за 13-ти пореден път, след като победи ЦСКА с 3:1 у дома в дербито от 32-ия кръг на Първа лига, съобщи БГНЕС. Пред своите фенове в Разград "орлите" доказаха, че отново са без конкуренция в България и надвиха "червените", за да ликуват със златните медали. Лудогорец имаше нужда от една точка на "Хювефарма Арена", за..

публикувано на 11.05.24 в 21:38
Джеймс Мадисън от Тотнъм получава поздрави от публиката след края.

Тотнъм изхвърли Бърнли, Лутън също отпада от Висшата лига

Отборите на Бърнли и Лутън се сбогуваха с Висшата лига само един сезон, след като заедно с Шефилд Юнайтед спечелиха промоция. Кръг преди края на сезона в английския елит Шефилд и Бърнли са сигурни изпадащи, докато има само теоретичен шанс да остане. "Шапкарите" трябва да победят в последния кръг като домакин Фулъм, като наваксат 13 гола изоставане..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов отпадна на полуфинал в Маутхаузен

Българският тенисист Димитър Кузманов отпадна в полуфиналите на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в Маутхаузен, Австрия с награден фонд от 121 хиляди евро, информира БТА. Пловдивчанинът, който е на 260-о място в световната ранглиста, отстъпи на намиращия се със сто позиции пред него Йозеф Ковалик от Словакия със 7:6(10), 3:6, 0:6 след точно два..

публикувано на 11.05.24 в 20:28

Арда спечели точките срещу Ботев (Пловдив)

Арда Кърджали постигна победа след обрат с 2:1 над гостуващия Ботев Пловдив в мач от 33-ия кръг от българския шампионат.   Гостите, които в следата на следващата седмица ще играят финал за купата на България срещу шампиона Лудогорец, имаха аванс на полувремето, но допуснаха обрат след почивката.  Ботев Пловдив поведе в резултата в 32-ата минута,..

публикувано на 11.05.24 в 20:24

Стилияна Николова спечели многобоя на държавния шампионат

Стилияна Николова от клуб Илиана спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" и приз "Мария Гигова" в София. Николова събра 141.975 точки (37.500 на обръч, 34.725 на топка, 34.600 на бухалки и 35.100 на лента). Вчера тя игра с обръч и топка, а днес с лента и с бухалки, където допусна грешки...

публикувано на 11.05.24 в 20:06