Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в София подпомага възстановяването на храма "Св. Мина“ в “Слатина”

Снимка: Столична община, район Слатина

В Световния ден без тютюнопушене в София се организира благотворителен концерт за възстановяването на храма "Св. Мина" в столичния район "Слатина". 

Концертът е пред стадион "Академик", срещу зала "Фестивална", от 19.00 ч. Организиран е от Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и е съчетан с инициативата "За живот без тютюнев дим".  

"От май стартирахме дарителската кампания, заедно със Столична община, район “Слатина” и подкрепени от кмета на район “Слатина”. Тази кампания ще приключим с концерта. Тази вечер ще съобщим каква сума е събрана до момента. Общата сума ще бъде обявена, проследена, контролирана, за да бъде използвана по предназначение", обяви доктор София Ангелова за БНР:  

"Тази година решихме да свържем двете каузи - каузата за живот без тютюнев дим с дарителската кауза, да помогнем на храм с вековна история; храм, който е укривал Левски; храм, който е построен със собствения труд и собствените средства на родолюбивите българи от село Слатина в 1872 година. Този храм има нужда от реставрационни дейности, тъй като времето - 150 години, са оставили отпечатък върху него. Стенописите и стените са напукани. Той дори е опасен за пребиваване. 

Трябва да се укрепи покривът и трябва да се направят дренажни дейности, за да може да се стабилизира храмът, а реставрационните дейности следват във времето. Необходими са 150,000 лв, за укрепителните дейности, допълни тя. 

"Събраната сума категорично няма да бъде достатъчна, но това ще бъде един начален старт. Да не забравяме още нещо - храмът е паметник на културата. Проектът преминава задължително през Националния институт за културно наследство, където е одобрен и съгласуван. След това премина и в Министерство на културата, където заместник-министърът ни даде обещание, че на 2 юни проектът окончателно ще бъде съгласуван”. 

"Свързвайки двете каузи една кутия цигари по-малко за пушачите в Световния ден за борба с тютюнопушенето ще дари живот на пушачите, но цената на една кутия цигари може да помогне за спасяване на този храм".

Храмът е кандидатствал и по много програми за обновяване.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински свет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за храненето..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва Северна Македония да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май.  Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея  са гласували 40,20, а за Пендаровски 20..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София. Екип от инспектори направиха случайна проверка на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на януари миналата година мъжът се е занимавал с преправяне на пневматични оръжия, като подобрявал..

публикувано на 25.04.24 в 13:31