Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите в САЩ прие проектозакона за вдигане на тавана на дълга

Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите в американския Конгрес прие проектозакона за вдигане на тавана на дълга на Съединените щати, предадоха световните медии.

Споразумение за избягване на дефолт беше постигнато в понеделник между президента - демократ Джо Байдън и лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти.  

Предстои законодателната мярка да бъде одобрена и от Сената. Това трябва да стане преди 5 юни, когато изтича крайният срок за вдигане на лимита на дълга.  

“Камарата направи стъпка напред от критична важност, за да предотврати първия в историята дефолт и да защити трудно извоюваното и историческо икономическо възстановяване”, подчерта Байдън в изявление след гласуването.  

“Споразумението е добра новина за американския народ и за американската икономика”, допълни президентът. 

Настоящият закон ще важи за 2 години. Това означава, че следващото решение за вдигане на лимита на дълга ще бъде взето чак след президентските избори през 2024 година. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан

САЩ още чакат отговор от "Хамас" на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към..

публикувано на 05.06.24 в 07:25

Комедията "Дъхът на дявола" с премиера в Ловеч

Ловешкият драматичен театър представя премиерата на пиесата "Дъхът на дявола". Режисьор е Боил Банов, а в една от главните роли влиза Христо Мутафчиев. "Дъхът на дявола" - "Бурунданга", е романтична комедия от известния драматург Жорди Галсеран, сред чийто творби са  "МетодътГрьонхолм" и  "Испанска афера". "Бурунданга" се поставя..

публикувано на 05.06.24 в 07:05

Очаква се кабинетът да отпусне компенсации за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил Кабаиванов миналата седмица след протести на жителите от пострадалите села...

публикувано на 05.06.24 в 05:19

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата.  Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда..

публикувано на 05.06.24 в 04:46

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение  с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил..

публикувано на 05.06.24 в 03:25
Вера Йоурова

ЕК: Франция, Германия и Полша са постоянно обект на руски атаки с дезинформация

Франция, Германия и Полша са се превърнали в постоянни мишени на руски атаки с дезинформация по време на предизборната кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Това обяви еврокомисарят за ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Франс прес. Тя се позова на данни от Европейската обсерватория за цифрови медии и допълни, че..

публикувано на 05.06.24 в 03:25