Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стана известен неофициалният списък на министрите в кабинета "Денков - Габриел"

Снимка: БГНЕС

Пет дни преди изтичане на крайния срок за представяне на състав на правителство, имената на министрите вече са договорени. За какво се разбраха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

Първите две политически сили постигнаха съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел, научи „Хоризонт“. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

Като министър на енергетиката фигурира Румен Радев, но това е зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Очаквано министър на финансите е Асен Василев. Той ще е единственото политическо лице. Другата партийна номинация - Даниел Лорер, отстъпва иновациите и растежа на Милена Стойчева, която беше част от проектокабинета „Габровски“. 

Начело на МВР застава директорът на ГДБОП Калин Стоянов, който заменя оттеглилия се юрист Андрей Янкулов.

Нови в сравнение с първоначалния вариант на кабинет са още проф. Галин Цоков от Пловдивския университет като министър на образованието, бившият шеф на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов - на икономиката, бизнесменът Кирил Вътев - на земеделието, директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев - на културата, Емил Дечев - на правосъдието (той е бил зам.-министър в кабинета Петков) и Иванка Шалапатова от фондация „За нашите деца“ - на социалната политика.

Министър на спорта остава автомобилният състезател Димитър Илиев, Тодор Тагарев - на отбраната, проф. Христо Хинков - здравен.

Ето и пълния неофициален списък с имената на министри:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца;

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката;

Кръстю Кръстев - министър на културата;

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа;

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;

Емил Дечев - министър на правосъдието;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията;

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването;

Зарица Димкова - министър на туризма;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01