Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои най-непрозрачният от всички избори – за генерален секретар на НАТО

Снимка: БТА

В края на септември изтича удължаваният няколко пъти мандат на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Световните медии и някои от най-престижните издания за външна политика, сред които американското “Форин полиси”, в последно време отделят внимание на темата кой би могъл да го замести. Впечатление прави, че се спрягат редица имена на жени политици от Европа.

Джейми Шей – висш представител на Алианса в продължение на 38 години и бивш говорител на НАТО, а в момента част от британския мозъчен тръст „Кралски институт за международни отношения“ и професор по стратегии и сигурност в университета в Ексетър споделя за процеса по избор на генерален секретар, който се води зад кулисите, но какво все пак се знае за него? Какво прави един кандидат квалифициран? Например, генералният секретар на Алианса не пише политики, но профилът му трябва да е на човек, който може да преговаря с държавните глави и да намира компромиси между някои от най-големите военни сили в света…

„Очевидно това е трудоемка работа, особено при настоящите обстоятелства, когато НАТО има голяма отговорност на раменете си с подкрепата за Украйна. Тази седмица имаше и проблем в Косово и трябваше да бъдат изпратени допълнителни сили там. Няма „тихи моменти“ в Алианса напоследък. Така че е необходим човек с отлични качества – някой супердипломат, който да е спойка за семейството на НАТО, което не винаги е лесно с 31 демокрации. Трябва да е перфектен носител на идеи, които да може да аргументира, като увеличаването на разходите за отбрана и подкрепата за Украйна – послания, които не винаги са добре приети. На последно място е важно и да е добър мениджър, защото НАТО, като всяка международна организация, е голяма бюрокрация.“

Има ли възможност дипломат от Източна Европа някога да стигне до „висините“ на НАТО?

„Да, рано или късно ще се случи. Не знам дали този или следващия път. Но ще стане, защото на практика половината от Алианса е от Централна и Източна Европа и то от 1999 г., така че тези страни не са нови членки. Малко по-късно се присъединиха и Румъния и България. В момента заместник генералният секретар на НАТО е бившият външен министър на Румъния Мирча Джоана. Така че Централна и Източна Европа имат ако не най-висшата, то втората най-висша позиция. Мога да кажа три неща. Първо – че ще има натиск от Централна и Източна Европа, че тяхното време е настъпило, заради приноса им към отбраната на НАТО. Полша, Румъния и всички останали увеличиха бюджетите си за отбрана. Италианците и испанците пък могат да кажат, че не е имало кандидат от южна държава след Хавиер Солана през 90-те години на ХХ век. Много хора говорят напоследък, че е настъпило времето жена да заеме поста.

Предвид факта, че всички досегашни ръководители на НАТО са били мъже, не липсват очаквания да се заложи на кандидат от нежния пол.

Би ли могла обаче жена да респектира лидери като Владимир Путин и Си Дзинпин?

„Абсолютно, да, нямам съмнения. Погледнете председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По време на скорошното си посещение в Китай тя защитаваше позициите си на всяка среща – за човешките права, Хонконг, Южнокитайско море, Тайван. Понякога жените могат да бъдат дори по-корави в представянето на подобни послания пред мъже. Нямам съмнение, че полът тук не играе роля, освен за имиджа на НАТО и равенството. Но трябва да спечели не най-добрият пол, а най-добрият кандидат.

САЩ обикновено се въздържат да предлагат свой кандидат, тъй като е прието друга висша позиция в Алианса – върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, да е американски генерал. Сред имената, които в журналистическите публикации се спрягат за следващ генерален секретар на НАТО са премиера на Дания Мете Фридериксен, която отрече да има амбиции за поста, премиерите на Нидерландия и Испания Марк Рюте и Педро Санчес, министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс, дори бившият премиер Тереза Мей и настоящият председател на Европейската комисия и бивш министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. Споменават се още и премиерът на Естония Кая Калас, вицепремиерът на Канада Кристия Фрийланд, президентът на Словакия Зузана Чапутова.

За служба на най-високия пост в НАТО е необходимо единодушие от всички 31 страни членки, и на първо място – одобрението на Вашингтон. Възможно ли е такова да бъде постигнато преди септември или по-вероятно е мандатът на Столтенберг да бъде удължен отново? Той е на тази позиция от над осем години, което е вторият най-дълъг мандат в 70-годишната история на Алианса.

„Мандатът на Йенс Столтенберг беше удължаван три пъти. Той изпълни дълга си. Преди няколко дни в Копенхаген в интервю за предшественика си Андерс Фог Расмусен Столтенберг каза, че ще си отиде през октомври, изпрати много ясно послание и мисля, че е напълно искрен.

Каква роля ще изиграе победата на президентските избори в Турция на Реджеп Ердоган за бъдещето на Алианса?

Надявам се, че с приключването на кампанията за преизбиране и парламентарното мнозинство на Ердоган, той ще бъде склонен да придвижи членството на Швеция, която трябва и заслужава да се присъедини. Мисля, че ще поиска от турския парламент да ратифицира това членство. След изборите, това ще е сигнал за добра воля към САЩ и останалите партньори от НАТО. Освен това Швеция тази седмица промени законодателството си, касаещо тероризма, по начина, по който искаше Анкара. Швеция направи много, екстрадира няколко души от кюрдските националистически движения в Турция. И се надявам, че Ердоган ще признае, че условията му бяха изпълнени. Ако това се случи на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли ще е добре. Освен това не очаквам Ердоган да изневери на своя стил. А и той знае, че дължи влиянието си в света, своя ранг, на факта, че Турция е член на НАТО. Алианса се нуждае от Турция, но и Турция се нуждае от НАТО. Не очаквам нещата да се променят.

Сили на НАТО, разположени в Румъния. Март 2023 г.

Другото лошо „момче“ в групата изглежда е Унгария…

„Досега единството на НАТО се държи. Помощта за Украйна продължава. НАТО се изразява твърдо по отношение на Русия като най-голяма заплаха за европейската сигурност. Унгария се съгласява с този език към Русия и към Китай. В политически план, НАТО е единна. Проблемите на Унгария са по-скоро с Европейския съюз, особено що се отнася до санкциите, свързани с руското злато, петрола и ядреното гориво за унгарската ядрена централа. В НАТО обаче Унгария изпълнява ролята си за колективната обрана, заедно с всички останали. Руските действия в Украйна са толкова ужасни и непровокирани, че не е възможно някой да агитира за отстъпки към Русия на този етап. Русия обединява НАТО.“

Може ли Украйна да очаква положителен сигнал на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли и как би изглеждал той?

„Три неща ще са важни във Вилнюс. Първото – да се повтори, че един ден Украйна ще бъде член на НАТО, че вратата е отворена и Алиансът е ангажиран с това. Обещание, което беше дадено в Букурещ през 2008 г. Както каза Столтенберг, това вероятно ще стане след войната, когато спрат боевете и има някакъв мир. На второ място ще трябва да се надградят отношенията с Украйна. Говори се за създаването на съвместен Съвет НАТО-Украйна, както и за програма за вдигане на нивото на въоръжените сили на Украйна до стандартите на НАТО. На трето място от Вилнюс трябва да се изпрати много ясно послание, че страните от НАТО ще продължат да осигуряват военна помощ за Киев – без отслабване и колкото е необходимо, докато Украйна си върне пълния суверенитет над територията си.“

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51
сбх

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на..

публикувано на 13.05.24 в 11:20
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Медийният ни пазар има правила, важното е те да не остават на хартия

" Българският медиен пазар има своите правила. Много важно е обаче те да не остават на хартия, а да имат реално приложение в живата журналистика, в активната журналистика. Ако те останат на хартия, това е повече от тъжно ".  Това коментира пред БНР Весислава Антонова, медиен анализатор и преподавател в УНСС. Според нея в последните години..

публикувано на 13.05.24 в 11:17
Весела Чернева

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в Конституцията, а също Преспанското, от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са..

публикувано на 13.05.24 в 10:53
Проф Руска Станчева, ръководител на програма БЕРОН , доц. Татяна Александрова, ръководител на Секцията за съвременен български език, БАН зам.мин на образованието и науката Наталия Митева (от ляво на дясно)

Как се използва езиковата платформа "БЕРОН"

В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български език. Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално Ако отворите някоя интернет..

публикувано на 13.05.24 в 10:37