Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Испания искат обезщетенията за жертви на сексизъм да бъдат приравнени с тези, с които компенсират жертвите на тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на равенството в Испания предложи обезщетенията, получени от семействата на жертвите на сексистко насилие да се приравнят, с тези на жертвите на тероризма.

Новината обяви държавният секретар по въпросите на равенството и срещу насилието, основано на пола, Анхела Родригес след заседание на кризисния комитет, свикан от отдела, ръководен от министър Ирен Монтеро.

В момента обезщетението за убийство чрез тероризъм е 250 000 евро, докато това за убийство чрез сексистко насилие е 90 000. "Разликата е значителна и ние вярваме, че тази сума трябва да бъде поета от държавата, като компенсация, че е реагирала твърде късно и не е направила необходимото, за да защити жертвите", каза Родригес.

Предложението, договорено в комисията трябва да бъде обсъдено и с автономните региони на секторна конференция за равенството. Ако получи подкрепа, то ще включва и защита от държавата не само на майката, подложена на тормоз, но и на децата, които живеят при нея. Прокуратурата за непълнолетни отговаря за децата, останали сираци след убийството на майка им от бащата или партньора.

От 2013-а година без родители са останали 399 деца, а само от началото на тази година техният брой е 22. Заради нарастващия брой убийства на жени с огнестрелно оръжие ще се направят промени, които да позволят бързо изземване на законно притежаваното оръжие от насилника.

Само през миналата година над 33 000 жени са били жертва на сексистко насилие, което е с 8.3 % повече от предишната. Почти половината от тях са на възраст между 30 и 44 години и имат непълнолетни деца.По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини,